Hamas respinge noii termeni de pace împuși de Israel. Punctele-cheie ale discuției care au deranjat gruparea militantă

Fasia Gaza, atac
AFP

Hamas a anunţat, duminică seară, că respinge noile condiţii ale Israelului prezentate în cadrul discuţiilor privind încetarea focului în Gaza.

Luni întregi de discuţii nu au dus la un acord care să pună capăt campaniei militare devastatoare a Israelului în Gaza sau să ducă la eliberarea ostaticilor rămaşi sechestraţi de Hamas în urma atacului grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul, relatează Reuters.

Punctele-cheie în discuţiile în curs, mediate de Statele Unite, Egipt şi Qatar, includ prezenţa israeliană în aşa-numitul coridor Philadelphi, o porţiune îngustă de teren de 14,5 km de-a lungul graniţei de sud a Gaza cu Egiptul.

Hamas a declarat că Israelul a revenit asupra angajamentului de a retrage trupele din coridor şi a înaintat alte condiţii noi, inclusiv verificarea palestinienilor strămutaţi atunci când se întorc în nordul enclavei, mai dens populat, când începe încetarea focului.

"Nu vom accepta discuţii despre retractarea a ceea ce am convenit la 2 iulie sau noi condiţii", a declarat duminică Osama Hamdan, oficial Hamas, pentru postul de televiziune Al-Aqsa al grupării.

Citește și
Joe Biden, Benjamin Netanyahu
Biden a vorbit la telefon cu Netanyahu. Ce au discutat cei doi despre negocierile pentru încetarea focului în Gaza
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

În iulie, Hamas a acceptat propunerea SUA de a începe discuţiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv soldaţi şi bărbaţi, la 16 zile după prima fază a unui acord menit să pună capăt războiului din Gaza, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt a Hamas.

Hamdan a mai spus că Hamas a înmânat mediatorilor răspunsul său la cea mai recentă propunere, afirmând că discuţiile SUA despre un acord iminent sunt false.

Întâlnirile din weekend nu au avut rezultatul dorit

O rundă de discuţii la nivel înalt la Cairo, menită să aducă o încetare a focului şi un acord privind ostaticii pentru a pune capăt cel puţin temporar celor 10 luni de război Israel-Hamas în Gaza, s-a încheiat duminică fără un acord final, a declarat un oficial american. Cu toate acestea, discuţiile vor continua la niveluri mai mici în zilele următoare, în încercarea de a se elimina divergenţele rămase, relatează AP, potrivit News.ro.

Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că „echipele de lucru” de nivel inferior vor rămâne la Cairo pentru a se întâlni cu mediatorii din Statele Unite, Qatar şi Egipt în speranţa de a aborda dezacordurile rămase. Oficialul a calificat conversaţiile recente, care au început joi la Cairo şi au continuat până duminică, drept „constructive” şi a declarat că toate părţile lucrează pentru „a ajunge la un acord final şi aplicabil”.

La discuţii au participat directorul CIA William Burns şi David Barnea, şeful agenţiei israeliene de informaţii Mossad. O delegaţie Hamas a fost informată de mediatorii egipteni şi din Qatar, dar nu a luat parte în mod direct la negocieri.

Această evoluţie a avut loc după ce Israelul şi gruparea militantă libaneză Hezbollah au schimbat tiruri grele duminică dimineaţă, dar au renunţat la declanşarea unui război total de temut, ambele părţi semnalând că schimbul cel mai intens de focuri din ultimele luni s-a încheiat.

Hezbollah a susţinut că a lovit un centru israelian de informaţii militare din apropiere de Tel Aviv, ca parte a unui baraj de sute de rachete şi drone, iar Israelul a susţinut că zecile sale de lovituri au fost preventive pentru a evita un atac mai mare.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacul, un răspuns la uciderea de către Israel a unui comandant militant de top în Beirut luna trecută, a fost amânat pentru a da o şansă negocierilor de încetare a focului în Gaza şi pentru ca grupurile susţinute de Iran să poată discuta cu Iranul dacă să atace Israelul dintr-o dată. Desfăşurarea militară israeliană şi americană a jucat, de asemenea, un rol.

„Ne vom rezerva acum dreptul de a răspunde ulterior” dacă rezultatele atacului de duminică nu sunt suficiente, a declarat Nasrallah, adăugând că rebelii Houthi aliaţi din Yemen - şi Iranul însuşi - nu au răspuns încă. Dar el a spus poporului libanez: „În acest stadiu actual, ţara poate răsufla uşurată şi se poate relaxa”.

Israelul şi Hezbollah au declarat că au vizat doar ţinte militare. Israelul a precizat că nicio ţintă militară nu a fost lovită de Hezbollah, dar că un soldat din marina sa a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi fie de un dispozitiv de interceptare a focului, fie de şrapnelul provenit de la unul dintre acestea. Doi luptători Hezbollah şi un militant al unui grup aliat au fost ucişi, au declarat grupurile.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata a eliminat mii de rachete care erau îndreptate spre nordul Israelului şi a doborât drone care se îndreptau spre centrul ţării.

„Repet - acesta nu este sfârşitul poveştii”, a adăugat el.

Zboruri deviate din cauza sirenelor de raid aerian

Sirenele de raid aerian au fost semnalate în tot nordul Israelului, iar aeroportul internaţional din Israel a închis şi a deviat zborurile timp de aproximativ o oră.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că aproximativ 100 de avioane israeliene au lovit 270 de ţinte, 90% dintre acestea fiind lansatoare de rachete îndreptate spre nordul Israelului. El a declarat că se investighează procentul de rachete şi drone interceptate, dar a spus că „marea majoritate” au fost zădărnicite.

Hezbollah a declarat că atacul său a implicat mai mult de 320 de rachete Katyusha îndreptate către mai multe locuri din Israel şi un „număr mare” de drone.

Ministrul libanez interimar al economiei, Amin Salam, după o reuniune de urgenţă a guvernului, a declarat că oficialii se simt „puţin mai optimişti” cu privire la o dezescaladare după ce ambele părţi au confirmat că operaţiunile s-au încheiat.

Preşedintele american Joe Biden a „monitorizat îndeaproape evenimentele din Israel şi Liban”, potrivit lui Sean Savett, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. Pentagonul a declarat că secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian, Yoav Gallant, şi a ordonat ambelor grupuri de atac de portavioane americane din regiune să rămână. Armata americană şi-a consolidat forţele în regiune în ultimele săptămâni.

Şeful Statului Major Întrunit, generalul CQ Brown, a sosit în Israel la sfârşitul zilei de duminică pentru reuniuni privind ceea ce armata israeliană a numit „pregătiri comune în regiune ca parte a răspunsului la ameninţările din Orientul Mijlociu”.

Războiul total pare să fi fost evitat pentru moment

Danny Citrinowicz, expert la Institutul israelian pentru studii de securitate naţională, a declarat că Hezbollah ar putea încerca să „echilibreze ecuaţia fără a escalada în război”.

Fiecare parte speră că povestea sa va fi suficientă pentru a declara victoria şi a evita o confruntare mai amplă, a spus el.

Hezbollah a început să atace Israelul aproape imediat după începerea războiului din Gaza, care a fost declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului. Israelul şi Hezbollah au făcut schimb de focuri aproape zilnic, strămutând zeci de mii de oameni de ambele părţi ale frontierei.

Hezbollah, care a luptat împotriva Israelului până la un impas în 2006, este considerat mult mai puternic în prezent. Statele Unite şi Israelul estimează că are aproximativ 150 000 de rachete şi este capabil să lovească oriunde în Israel. Gruparea a dezvoltat, de asemenea, drone capabile să eludeze apărarea Israelului, precum şi muniţii ghidate cu precizie.

Israelul a promis un răspuns zdrobitor la orice atac major al Hezbollah. Israelul dispune de un sistem extins de apărare antirachetă pe mai multe niveluri şi este sprijinit de o coaliţie condusă de SUA, care l-a ajutat să doboare sute de rachete şi drone lansate din Iran la începutul acestui an.

Hezbollah este un aliat apropiat al Iranului, care a ameninţat, de asemenea, că va riposta împotriva Israelului pentru uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran luna trecută. Israelul nu a spus dacă a fost implicat.

Presa de stat iraniană a dat amploare atacului Hezbollah, calificându-l drept un succes, însă oficialii iranieni nu au comentat imediat.

Statele Unite şi alţi mediatori consideră că o încetare a focului în Gaza este esenţială pentru evitarea unui război mai amplu în Orientul Mijlociu. Hezbollah a declarat că îşi va opri atacurile asupra Israelului dacă va exista o încetare a focului.

Articol recomandat de sport.ro
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Citește și...
Ce a găsit armata israeliană în cadavrele ostaticilor recuperate din Gaza. „Reîntoarcerea este posibilă doar printr-un acord”
Ce a găsit armata israeliană în cadavrele ostaticilor recuperate din Gaza. „Reîntoarcerea este posibilă doar printr-un acord”

Gloanţe au fost găsite în trupurile celor şase ostatici israelieni recuperate din Gaza în această săptămână, au anunţat armata israeliană şi un grup al familiilor celor luaţi ostatici, potrivit Reuters.

Biden a vorbit la telefon cu Netanyahu. Ce au discutat cei doi despre negocierile pentru încetarea focului în Gaza
Biden a vorbit la telefon cu Netanyahu. Ce au discutat cei doi despre negocierile pentru încetarea focului în Gaza

Preşedintele american Joe Biden "a subliniat urgenţa finalizării unui acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor" în Fâşia Gaza, în cursul unei convorbiri telefonice avute miercuri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

 

Armistițiul lui Blinken, un eșec. Peste 50 de palestinieni, uciși în Gaza la nici o zi de la plecarea lui din regiune
Armistițiul lui Blinken, un eșec. Peste 50 de palestinieni, uciși în Gaza la nici o zi de la plecarea lui din regiune

Atacurile aeriene israeliene din Gaza au ucis cel puţin 50 de palestinieni în ultimele 24 de ore, au raportat miercuri autorităţile sanitare palestiniene, potrivit Reuters.

Recomandări
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod Portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza în nouă judeţe.

Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”
Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent.

Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului
Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului

Ministrul de Interne a cerut Poliției un raport complet despre cum s-a intervenit în cazul celor două femei care au căzut victime celui poreclit Șacalul.