Haaretz: „Netanyahu nu este soluția, ci problema”. Premierul Israelului, criticat la scară largă în țara sa
Cotidianul israelian Haaretz a lansat un nou atac la adresa premierului Benjamin Netanyahu pe care îl consideră principalul vinovat pentru eșecurile de securitate care au condus la atacul-surpriză al Hamas.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi trebuit să îl concedieze pe ministrul său al patrimoniului Amihai Eliyahu pentru că a declarat că lansarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza este "o opțiune" în războiul împotriva Hamas, a declarat ziarul Haaretz.
Publicația de stânga, critic obișnuit al premierului Netanyahu, l-a condamnat acum și pentru eșecurile de securitate care au precedat atacurile Hamas din 7 octombrie, în care au fost uciși 1.400 de israelieni și peste 240 au fost luați ostatici, potrivit cifrelor furnizate de Associated Press.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Eliyahu a fost criticat pe scară largă pentru comentariile pe care le-a făcut într-un interviu în care a spus că "nu există non-combatanți în Gaza" și că furnizarea de ajutor umanitar în Fâșie ar constitui "un eșec". Întrebat despre o ipotetică opțiune nucleară, Eliyahu a răspuns: "Aceasta este o cale".
Biroul lui Netanyahu a emis o declarație în care a precizat că Eliyahu, un politician de extremă dreapta care locuiește în așezarea Rimonim din Cisiordania, a fost suspendat de la reuniunile Cabinetului. Acesta a adăugat că afirmațiile lui Eliyahu "nu se bazează pe realitate. Israelul și FDI (armata) acționează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internațional pentru a evita rănirea inocenților".
Răspuns „șchiop” din partea lui Netanyahu
"Este clar pentru orice persoană sensibilă că remarca nucleară a fost metaforică. Un răspuns puternic și disproporționat la terorism este cu siguranță necesar", a răspuns Eliyahu pe rețelele de socializare.
Într-un editorial recent, Haaretz a afirmat că remarca lui Eliyahu "este o problemă nu pentru diplomația publică israeliană, ci mai degrabă pentru realitatea israeliană". Descriind răspunsul lui Netanyahu ca fiind unul "șchiop", editorialul a vizat modul în care "părți întregi din guvern aparțin extremei drepte periculoase", potrivit Newsweek.
Publicația a afirmat că afirmația lui Eliyahu "nu a fost o scăpare a limbii" și că a fost un ecou al sentimentelor exprimate de colegul său de partid, deputatul Yitzhak Kroizer, care a declarat duminică la Radio Armata că Fâșia Gaza "ar trebui să fie aplatizată" și că scopul trebuie să fie ștergerea ei "de pe hartă".
"Netanyahu nu este soluția, ci problema", spunea editorialul, care susținea că el a "legitimat" extrema dreaptă și că, sub mandatul său, Israelul "a devenit mai extremist, iar oameni care înainte erau niște paria detestabili sunt acum miniștri de rang înalt".
Idei care "obișnuiau să fie în afara consensului, cum ar fi "transferul" arabilor din Israel și rugăciunea evreilor pe Muntele Templului", o problemă explozivă având în vedere că doar musulmanii se pot închina acolo, "au fost normalizate sub conducerea iresponsabilă a lui Netanyahu".
Războiul împotriva Hamas; văzut "ca o oportunitate"
Acesta a afirmat că incidentul arată "puterea și legitimitatea" atât în Israel, cât și în guvern a "extremei drepte evreiești kahaniste, mesianice, care susține anexarea și ocupația" și care vede războiul împotriva Hamas "ca pe o oportunitate".
"Singura modalitate de a rezolva problema este de a elimina extrema dreaptă din guvern și din limitele legitimității israeliene", a adăugat articolul.
Articolul de opinie vine în contextul în care Netanyahu a declarat marți că Israelul ar lua în considerare "mici pauze tactice" în luptele din Fâșia Gaza pentru a permite ieșirea ostaticilor sau pentru ca ajutoarele să treacă, deși el a respins din nou apelurile pentru o încetare a focului, în ciuda presiunilor internaționale.
Armata israeliană a încercuit orașul Gaza din nordul teritoriului, unde se află sediul grupării islamiste Hamas, pe care Netanyahu a promis că o va distruge, mai notează sursa menționată.