Guvernul britanic: un atac terorist este "foarte probabil". "Statul Islamic, o amenintare mai mare decat pana acum"

Dată publicare: 30-08-2014 09:22
Dată actualizare: 02-09-2014 07:02


Marea Britanie ia masuri pentru a-si apara cetateni de un potential atac al jihadistilor din Statul Islamic. Guvernul a ridicat nivelul alertei de securitate de la "substantial" la "grav", ceea ce inseamna ca un atentat este "foarte probabil".

Autoritatile au tinut totusi sa linisteasca populatia, precizand ca nu exista informatii care sa indice un atac iminent.

"Cu ce ne confruntam in prezent in Irak - Statul Islamic - reprezinta o amenintare mai mare decat pana acum", a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

Ridicarea nivelului de alerta inseamna inmultirea patrulelor de politie in locuri publice, dar si eforturi mai mari pentru a-i depista pe tinerii britanici care au cazut in mrejele jihadistilor. Cei care parasesc tara si merg in Siria ori Irak pentru a fi instruiti vor ramane fara pasaport si nu se vor mai putea intoarce in Occident.

Pe langa o campanie intensa pentru a recruta adepti din randul tinerilor occidentali, Statul Islamic isi pregateste viitorii luptatori de la o varsta frageda. Copii prea mici sa tina in maini o arma, daramite sa o si foloseasca, apar in inregistrari de propaganda. Repeta mecanic invataminte din Coran, pe care mintea lor nu le descifeaza pe deplin.

Mohamed avea 13 ani cand a ajuns intr-o tabara de instructie din Siria: "Tatalui meu i-au spus ca ii vor taia capul, daca nu ma lasa sa ma alatur razboiului sfant."

A stat acolo o luna, dupa care a reusit sa fuga in Turcia. Vorbeste de scene care il vor urmari toata viata: "Am vazut un barbat care nu a tinut post in timpul Ramadanului si a fost crucificat timp de trei zile, am vazut cum au omorat o femeie cu pietre, fiindca isi inselase sotul".

Dupa instructie, copiii mai mari sunt trimisi la lupta: "Unul dintre prietenii mei au mers cu ei la lupta si a murit intr-o confruntare cu Armata pentru eliberarea Siriei. Era de varsta mea. Avea 13 sau 14 ani".

Grav este ca pe masura ce Statul Islamic isi intinde tentaculele in Irak, tot mai multi copii vor cunoaste prea devreme cruzimea pusa in slujba credintei.


VIDEO PROTVPLUS.RO