Greva in Franta, pentru mentinerea varstei de pensionare la 60 de ani
Sindicatele franceze le-au cerut salariatilor sa faca greva si sa manifeste in mod masiv, joi, impotriva Guvernului care vrea sa mareasca varsta de pensionare, anunta AFP.
Sindicatul CGT, cel mai important din Franta, si-a exprimat speranta ca numarul manifestantilor din toata tara va depasi 800.000 de persoane, ca la precedentele proteste sindicale, in martie.
Mecanicii de tren si de metrou, care beneficiaza de regimuri de pensionare "speciale" si mai favorabile, nu sunt inca vizati de reforma guvernamentala, lucru ce poate explica slaba mobilizare in randul acestora, potrivit observatorilor.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
In pofida faptului ca, potrivit unor sondaje, francezii afirma ca raman atasati de dreptul de a putea iesi la pensie la varsta de 60 de ani, fiind dispusi sa accepte inclusiv penalitati financiare in acest sens, exista si francezi, numerosi, care s-au resemnat cu ideea disparitiei acestui "avantaj", asa cum s-a intamplat in majoritatea statelor europene, potrivit presei.
Pentru a reduce deficitul urias al fondurilor pentru pensie, Guvernul francez pregateste o reforma de amploare, care prevede impingerea varstei legale de pensionare peste varsta de 60 de ani, revenind asupra unor drepturi acordate in 1983 de Guvernul socialist prezidat de Francois Mitterand, care sunt, in continuare, sustinute de formatiunile de stanga.
Guvernul ar putea hotari sa prelungeasca durata cotizarii, care in 2012 va fi de 41 de ani. In 2003, in cadrul unei reforme precedente, in timpul presedintiei lui Jacques Chirac, durata vietii active a functionarilor publici a crescut de la 37,5 la 40 de ani, in pofida unor manifestatii, la care au participat aproximativ 3 milioane de persoane.