Blocaj in negocierile dintre Grecia si creditorii internationali. Care este strategia Germaniei
Ministrul grec de Finante si-a intalnit, joi, omologul german. A fost ultima etapa si cea mai dificila a turneului sau, menit sa-i convinga pe europeni sa reduca uriasa datorie a Greciei, de peste 300 de miliarde de euro.
N-a gasit intelegere nicaieri. Potrivit unor analize, Germania este pregatita sa treneze negocierile pana in aprilie-mai, cand statul elen va ramane fara lichiditati.
Ministrul grec al stangii radicale si batranul lup al politicii germane, conservatorul Wolfgang Schauble, si-au rezervat o ora pentru intalnire. Discutia lor a fost insa anevoiasa, asa ca jurnalistii i-au asteptat la conferinta de presa mult dupa ora anuntata.
"Asa cum a spus si dr. Schauble, nu am ajuns la un acord, nici nu-si facea cineva iluzii in sensul asta. Din punctul meu de vedere, nu ne-am pus de acord nici macar asupra faptului ca nu suntem de acord", a spus Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante.
Mare aparator al rigorii bugetare, despre care criticii sustin ca sufoca orice elan de crestere, Schauble a insistat pe progresele facute de Grecia tocmai datorita austeritatii, de cand e asistata financiar de partenerii europeni.
"Nu i-am ascuns colegului meu grec scepticismul fata de unele masuri anuntate de guvernul sau", a spus Wolfgang Schauble.
Somat sa propuna solutii acceptabile pentru europeni, Varoufakis a avut o sarcina cu atat mai ingrata cu cat si Banca Centrala Europeana i-a tras covorul de sub picioare miercuri seara.
Organismul de la Frankfurt a anuntat ca nu va mai acorda imprumuturi bancilor comerciale elene in baza unor garantii de stat. Masura Bancii Centrale Europene, care se va aplica incepand din 11 februarie, va duce la cresterea costurilor de finantare ale Greciei. Bursa de la Atena a pierdut imediat peste 5 puncte, iar euro a scazut in fata dolarului.
In ultimele zile, premierul Alexis Tsipras si ministrul sau de Finante au facut un tur de forta european pentru a-si convinge partenerii sa le elibereze tara de exigentele economiilor impuse de creditori. Niciunul dintre ei n-a avut prea mare succes.
Nu-i de mirare ca grecii incep sa se trezeasca din euforia alegerilor din 25 ianuarie si se intreaba cum va finanta guvernul cheltuielile curente. O ingrijorare fireasca, in conditiile in care parlamentarii Syriza sustin ca solutia este sa "tipareasca mai multi bani", iar metoda lui Tsipras de a crea locuri de munca consta in noi angajari in sectorul public deja impovarat.