Google scrie istorie. A inmatriculat in SUA prima masina care se conduce singura

Ultima actualizare: 01-11-2012 20:34
Toyota Prius Google

Masinile care nu au nevoie de sofer vor deveni in curand o realitate pe sosele din Nevada. Statul a acordat prima licenta din istoria Americii unui automobil care se conduce singur.

Primul astfel de autovehicul care va rula pe autostrazile din Statele Unite va fi un Toyota Prius, modificat de compania Google, lider in domeniul autoturismelor fara sofer.

Placuta de inmatriculare include simbolul "infini" urmat de cifrele 001 si are culoarea rosie, pentru a putea fi identificata usor de politie si public.

"Am sentimentul ca utilizarea simbolului infini este cea mai buna cale pentru reprezentarea masinii viitorului", a declarat intr-un comunicat seful departamentului pentru vehicule motorizate din Nevada, care spera sa atraga Google pentru dezvoltarea, testarea si fabricarea de vehicule autonome, in viitor.

Automobilul foloseste camere video montate pe acoperis, senzori radar si raze laser pentru a se orienta in trafic. Inginerii de la Google au tesat masina pe soselele din California, traversand inclusiv podul Golden Gate din San Francisco.

In cadrul acestor teste, autovehiculul a parcurs peste 200.000 de kilometri, fara a produce vreun accident. Pe intreg parcursul traseului, masina a fost supravegheata constant de un sofer profesionist, care era pregatit sa preia controlul, in cazul in care softul ar fi cedat. Statul Nevada si-a modificat legislatia in luna martie, pentru a permite circulatia masinilor care se conduc singure. 


California planuieste, de asemenea, modificarea legislatiei rutiere.

"Marea majoritate a accidentelor rutiere se produc din cauza greselilor umane. Prin folosirea computerelor, a senzorilor si a altor sisteme, un vehicul autonom este capabil sa analizeze conditiile de trafic mai repede si sa manevreze autovehiculul mai in siguranta", a declarat senatorul californian Alex Padilla, initiatorul legii privind masinile dotate cu pilot automat.

Google a anuntat in octombrie 2010 ca este pe cale sa testeze masini autonome, care se conduc singure.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO