Giulgiul din Torino, o farsa medievala!
Giulgiul in care ar fi fost infasurat Iisus Hristos in mormantul sau este un fals! Cel putin asta sustine un cercetator italian, care spune ca a reprodus pretiosul artefact fara probleme.
Pe Giulgiul original, care masoara 4,36 de metri lungime si putin peste un metru latime, apare impregnat corpul unui barbat cu barba si par lung, care are mainile incrucisate peste piept. Intreaga panza este patata de sange, despre care se crede ca provine din ranile de la incheieturi, picioare si trunchi.
Insa, ca intr-un roman de Dan Brown, prima veste-soc a venit in 1988, cand laboratore din Oxford, Zurich si Tucson, Arizona au datat Giugiul din Torino undeva intre anii 1260-1390. Istoricii au spus atunci ca panza este o farsa, o strategie medievala de marketing menita sa atraga oameni.
Rezultatele testelor cu carbon facute in 1988 au fost contestate de mai multe voci care au spus ca datarea a fost viciata de numeroasele restaurari la care a fost supusa panza.
Argumente in sprijinul ideii de fals
Ipoteza unei farse este sustinuta de Luigi Garlaschelli, profesor de chimie organica la Universitatea din Pavia. Acesta promite ca va demonstra la o conferinta despre paranormal, care se va tine week-end-ul acesta in nordul Italiei, ca Giulgiul din Torino este o reproducere.
Garlaschelli a pus la dispozitia Reuters lucrarea pe care o va prezenta la conferinta si fotografiile care ar demonstra falsul. Profesorul sustine ca a reprodus Giulgiul folosind tehnici, materiale si substante care se gaseau si in Evul Mediu.
In principiu, a invelit un barbat in panza si apoi a frecat materialul cu un pigment care contine urme de acid. Pentru fata a folosit o masca. Imaginea astfel obtinuta a fost "invechita" prin spalarea materialului si plasarea lui langa o sursa de caldura. Pentru a obtine efectul final, a adaugat pete de sange si a ars materialul din loc in loc.
Luigi Garlaschelli se asteapta ca opinia publica sa-i conteste cercetarile: "Daca nu au luat in seama daterea facuta de cele mai prestigioase laboratorae din lume, cu siguranta nu ma vor lua nici pe mine in serios."
Biserica Catolica nu a pretins, insa, ca Giulgiul ar fi autentic, dar a sustinut intotdeauna ca ar trebui sa fie o amintire vie a lui Iisus.
Teoriile conspiratiei sunt alimentate si de faptul ca Giulgiul din Torino, una dintre cele mai controversate relicve, este tinut sub cheie in Catedrala din Torino si e foarte rar expus. Ultima data a fost aratat publicului larg in 2000, urmand sa fie scos la lumina in 2010.
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica catolica, iisus hristos, teorii ale conspiratiei, giulgiul din Torino,
Dată publicare:
06-10-2009 00:00