Germania, Franţa şi Marea Britanie cer Iranului să respecte Acordul Nuclear


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 07:25
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 07:22
Categorie: Stiri externe
iran acord nuclear

Germania, Franţa şi Marea Britanie au cerut duminică Iranului să renunţe la măsurile ce contravin acordului nuclear din 2015, în contextul în care autorităţile de la Teheran au anunţat renunţarea la orice limită privind îmbogăţirea uraniului.

„Cerem Iranului să retragă toate măsurile ce nu sunt conforme cu acordul nuclear” se arată într-un comunicat comun al cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui francez Emmanuel Macron şi premierului britanic Boris Johnson, conform AFP.

Cei trei înalţi oficiali europeni au menţionat de asemenea, în documentul comun, tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu determinate de uciderea vineri, la Bagdad, de către forţele americane a generalului iranian Qassem Soleimani şi a unui important responsabil irakian pro-iranian, Abu Mehdi al-Muhandis.

În acest context, cei trei lideri europeni fac apel la Iran, care a promis represalii, să se abţină de la înfăptuirea „unor noi acţiuni violente sau de a acorda sprijinul unor astfel de acţiuni”.

„În prezent este crucială realizarea unei dezescaladări. Chemăm toţi actorii să dea dovadă de maximă reţinere şi responsabilitate”, se arată în declaraţia comună.

Textul reafirmă, totodată, hotărârea de a continua combaterea organizaţiei Stat Islamic.

„Ne reafirmăm angajamentul de a continua să luptăm împotriva Statului Islamic, care rămâne o prioritate. În această privinţă, este esenţial să păstrăm coaliţia. Cerem autorităţilor irakiene să continue să furnizeze sprijinul necesar coaliţiei”, au cerut Angela Merkel, Emmanuel Macron şi Boris Johnson, conform Reuters.

„Suntem pregătiţi să continuăm convorbirile cu toate părţile pentru a contribui la dezescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilităţii în regiune”, au adăugat liderii celor trei state europene.

Comunicatul a fost dat publicităţii la câteva ore după o serie de convorbiri telefonice ale celor trei lideri europeni, demers iniţiat de cancelarul Germaniei.

Iranul a renunţat şi la ultimul angajament din Acordul Nuclear

 

Iranul a anunţat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, renunţând şi la ultima restricţie din acest acord pe care încă o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge, informează agenţiile Reuters şi DPA.

Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului, precizează guvernul de la Teheran într-o declaraţie.

Va fi în schimb menţinută cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului, se mai arată în aceeaşi declaraţie.

Sursa: Agerpres

Iranul nu mai respectă prevederile Acordului Nuclear. Avertismentul lui Donald Trump
Pompeo:
Liderul Hezbollah a anunţat cine
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33