Iranul nu mai respectă prevederile Acordului Nuclear. Avertismentul lui Donald Trump

×
Codul embed a fost copiat

Administrația de la Teheran a anunțat că nu va mai respecta prevederile Acordului Nuclear încheiat în anul 2015 cu puterile occidentale, după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani.

Forţele americane l-au ucis vineri pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, alimentând protestele anti-americane din Iran şi tensiunile deja existente de mult timp între cei doi adversari, SUA şi Iranul. 

Statele Unite vor riposta rapid, „poate într-o manieră disproporţionată”, dacă Iranul loveşte orice ţintă sau persoană americană, a anunţat duminică, pe Twitter, preşedintele Donald Trump, relatează Reuters.

 „Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau ţintă aparţinând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid şi complet, poate într-o manieră disproporţionată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuşi făcută!”, a precizat Trump în postarea sa.

Iranul nu mai respectă prevederile Acordului Nuclear

 

Citește și
Trump
Trump, după moartea lui Soleimani: "Am luat măsuri pentru a opri un război"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Iranul a anunţat că nu mai respectă restricţiile din acordul nuclear, încheiat în urmă cu cinci ani cu puterile occidentale.

Sfidarea Teheranului vine după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani şi sugerează că regimul iranian ar putea trece la operaţiuni de fabricare a armelor nucleare, afirmă specialiştii militari.

Între timp, şi autorităţile de la Bagdad au luat o măsură radicală şi au votat în Parlament pentru plecarea din ţară a trupelor militare americane.

Iranul amenință obiectivele americane din Orientul Mijlociu

 

Cea mai recentă ameninţare la adresa prezenţei americane în Orientul Mijlociu a venit din partea liderului miliţiilor şiite pro-iraniene din Liban, Hezbollah.

Potrivit şeicului, toate trupele americane din Orientul Mijlociu sunt de acum ţinte pentru atacurile miliţiilor şiite, drept răzbunare pentru uciderea generalului Qasem Soleimani.

Şeicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Bazele americane, navele militare americane, fiecare ofiţer sau soldat american care se află în ţările noastre sau pe teritoriile noastre. Armata americană l-a ucis (pe Qassem Soleimani) şi acum va plăti pentru asta. Aşa este drept. Şi când spunem asta, nu ne referim la tot poporul american, şi sper că voi fi foarte clar, nu ne referim la poporul american şi la cetăţeni.”

În aceste condiţii, secretarul de stat american Mike Pompeo a fost nevoit să vină cu precizări referitoare la strategia americană în Orientul Mijlociu.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA: „Am spus regimului iranian: Destul! Nu mai puteţi scăpa folosind forţe intermediare şi să credeţi că teritoriul vostru va fi sigur şi de neatins. Vom răspunde împotriva actualilor factori de decizie, a oamenilor care provoacă aceste ameninţări din Republica Islamică Iran. Vom lua totul foarte în serios şi îi vom apăra pe americani de fiecare dată.”

Irakul cere retragerea militarilor americani

 

O replică împotriva Washingtonului a venit şi de la Bagdad, unde Parlamentul a supus la vot cererea de retragere a militarilor americani din această ţară, după aproape 17 ani.

Președintele Donald Trump a amenințat cu sancțiuni severe împotriva Administrației de la Bagdad.

Chiar şi aşa, Statele Unite sunt decise în continuare să răspundă militar, prompt, dacă obiectivele sale din Orientul Mijlociu vor fi atacate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Donald Trump: Dacă Iranul atacă americani, SUA vor lovi 52 de situri iraniene. Reacția Teheranului
Donald Trump: Dacă Iranul atacă americani, SUA vor lovi 52 de situri iraniene. Reacția Teheranului

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat sâmbătă Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de situri în Iran şi le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur” dacă Republica Islamică atacă personal sau obiective americane, relatează AFP.

Trump, după moartea lui Soleimani:
Trump, după moartea lui Soleimani: "Am luat măsuri pentru a opri un război"

Tensiuni uriașe între Washington și Teheran, după ce președintele american Donald Trump a ordonat uciderea omului numărul doi de la Teheran, generalul Qassem Soleimani.

Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian
Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.