Geoană: Rusia nu are astăzi nici capacitatea şi nici intenţia să înceapă un război cu NATO. Ei de-abia se descurcă în Ucraina

mircea geoana
Pro TV

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Federaţia Rusă nu are nici capacitatea şi nici intenţia de a începe un război cu NATO, precizând că ruşii de-abia se descurcă în Ucraina.

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, dacă Rusia poate ataca şi state membre NATO, scrie news.ro.

“Este o problemă de comunicare. Rusia are nevoie de un duşman pe măsura mitologiei că Rusia este o mare putere militară, iar faptul că nu reuşesc să-i dovedească pe ucraineni îi face să găsească cea mai simplă scuză pentru propria lor neputinţă, să spună că, de fapt, nu se luptă cu ucrainenii să se lupte, de fapt, cu marele NATO şi cu marele conglomerat occidental. Nu-i adevărat, noi nu suntem parte a acestui conflict. Şi vreau să vă spun că parte din ceea ce fac eu, secretarul general, echipa noastră de conducere de la NATO, este să evităm escaladarea acestui conflict. A-i ajuta pe ucraineni este un lucru moral corect, pentru că avem o naţiune care a fost agresată. Este politic absolut firesc, pentru că democraţia trebuie apărată şi strategic face sens. Pentru că dacă Ucraina, bat într-un lemn ipotetic, nu ar reuşi să reziste acestei agresiuni formidabile a Federaţiei Ruse, exemplul pe care şi Rusia şi alte puteri autoritare l-ar avea ar fi că prin forţă, prin război, pot să cucereşti teritoriu, ceea ce ar fi prost pentru toată lumea”, a afirmat Mircea Geoană.

El susţine că Rusia nu are capacitatea de a începe un război cu NATO.

“Pe de altă parte, Rusia nu are astăzi nici capacitatea şi nici intenţia să înceapă un război cu noi. Ei de-abia se descurcă în Ucraina. Ce să vorbim despre NATO, care este o forţă militară şi politică, şi economică, şi tehnologică mult mai mare decât cea a ruşilor. Trebuie să fim foarte atenţi la riscul de escaladare prin incident sau accident. Este un lucru la care este foarte, foarte atenţi. De aceea este bine să existe canal de comunicare pe linie militară cu cei din Rusia. Dar vreau să spun extrem de clar, pentru că mai sunt încă, pe bună dreptate, şi oameni din România şi evident mă interesează ţara mea, dar şi din alte ţări europene, care sunt oarecum preocupate de riscul de escaladare. Pot să spun extrem de clar că azi nu avem niciun indiciu că Federaţia Rusă ar avea intenţia sau capabilitatea să înceapă ceva agresiv împotriva NATO. Nu face sens. Dar în acelaşi timp să fim atenţi ca acest război să nu escaladeze dincolo de un război pe teritoriul lor”, a transmis Mircea Geoană.

Citește și
vladimir putin
Rusia acuză: ”Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul rusesc”

Geoană: Articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii

Mircea Geoană a fost întrebat dacă suntem siguri că statele NATO vor activa articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România

“Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ. Noi nu comunicăm tot ceea ce facem din punct de vedere pregătire militară, din punct de vedere planificare militară, din punct de vedere investiţii în apărare, din punct de vedere pregătirea prezenţei noastre în România şi pe flancul estic. Deci, noi suntem oameni serioşi şi atunci când există un pericol chiar îndepărtat, trebuie să ne pregătim şi pentru eventualităţi mai puţin plăcute”, a explicat Geoană.

El a adăugat că articolul 5 este real şi ruşii cunosc faptul că nu reprezintă o simplă declaraţie politică.

“Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO, foarte importantă pentru că geografia României, geopolitica României, este o ţară pivot, o ţară platformă şi către Marea Neagră, şi către Est, şi către Balcani, şi către centrul Europei, şi către Orientul Mijlociu extins. România are o valoare strategică excepţional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. Deci noi facem descurajare şi apărare în această ordine, pentru că, văzând forţe suplimentare în România, în Polonia, pe flancul estic, Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor, Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

La remarca potrivit căreia unii lideri ai unor state membre NATO par a avea înţelegeri pe sub masă cu Vladimir Putin, Mircea Geoană a replicat: “Putem vorbi de momentul până 24 februarie anul trecut, când au fost într-adevăr şi trebuie să recunoaştem acest lucru şi nu-i cu supărare, până la urmă, noi nu suntem în NATO un tot unitar, suntem 30, sperăm 32 de democraţii. Fiecare vede lucrurile în mod propriu. Deci au existat poate până în ultima clipă înainte de război, încercări din partea unor lideri europeni să găsească o formulă de a descuraja Rusia să înceapă acest război. Nu-i nimica rău aici. Vă spun extrem de clar, uitaţi-vă la Germania, care a avut relaţia economică, energie destul de apropiată de Federaţia Rusă, şi când dânşii vorbesc şi cancelarul Scholz a fost în Bundestag şi a vorbit de trezirea strategică a Germaniei acest lucru s-a întâmplat. Astăzi, Germania nu mai importă gaz din Federaţia Rusă deloc. Şi au construit în timp record, asta ar fi o lecţie bună şi pentru alţi aliaţi, inclusiv din regiunea noastră, au construit în timp record cinci terminale de gaz natural lichefiat la Marea Baltică, la Marea Nordului şi-au schimbat în mod radical economia”.

El a menţionat că nu crede că există vreun lider european care să gândească altceva decât că Rusia s-a autoexclus din Europa.

“Nu aş putea spune că astăzi există vreun lider european care să se gândească la altceva decât ca Rusia s-a autoexclus din Europa. Nimeni nu a dorit ca Rusia să plece dintr-o relaţie, dacă nu cordială, măcar predictibilă cu restul Europei şi de aceea cu cancelarul Sholz, revenind la cancelarul Sholtz, a spus că centrul de greutate al Europei se mută către est, este adevărat, Ucraina va fi parte a Europei democratice, Moldova va fi parte a Europei democratice pentru că atunci când există voinţa suverană a unei ţări de a merge într-o direcţie şi dacă oamenii sunt într-adevăr perseverenţi, acel lucru se va întâmpla”, a mai transmis secretarul general adjunct al NATO.

Chestionat dacă nu are semne de întrebare nici despre premierul maghiar Viktor Orban, care blochează în Uniunea Europeană anumite pachete de sancţiuni, Mircea Geoană a răspuns: “La Uniunea Europeană este puţin mai diversificat meniul, e adevărat. Dar la noi, la NATO, deşi există o anumită preocupare faţă de modul în care ucrainenii tratează minorităţile naţionale, mai sunt elemente care şi la NATO se resimt. Dar, una peste alta, strategic, toţi aliaţii, din toate geografiile, de toate dimensiunile şi de pe cele două continente, sunt foarte, foarte uniţi. Aş spune că n-am avut în NATO o unitate atât de serioasă, de foarte, foarte mulţi ani”.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rusia va sigila și bloca conductele de gaze Nord Stream - surse
Rusia va sigila și bloca conductele de gaze Nord Stream - surse

Conductele de gaze subacvatice Nord Stream ale Rusiei, avariate de explozii inexplicabile în septembrie anul trecut, urmează să fie sigilate şi blocate, conform unor surse.

Rusia acuză: ”Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul rusesc”
Rusia acuză: ”Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul rusesc”

Ministerul de Externe al Rusiei a publicat vineri un lung comentariu intitulat „Mesaj către presă”, în care vorbeşte despre actul de „terorism revoltător” comis joi de „sabotori ucraineni” în regiunea rusă Briansk.

 

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.