Furtuni violente în Italia. Veneţia, vizată de o nouă alertă de inundaţii. Avertismentul MAE

Dată publicare: 22-12-2019 15:48
Dată actualizare: 22-12-2019 18:03


inundatii venetia

Cunoscuta Piaţă San Marco este iarăşi acoperită de apă. Nivelul mării a crescut în acest weekend din pricina fenomenului de maree înalta, "aqua alta".

Puţinii turişti care se mai aventurează prin centrul istoric poartă cizme de cauciuc sau își înfășoară încălțămintea în saci de plastic.

În orele următoare se aşteaptă că apa să atingă o adâncime de 130 de centimetri pe trotuare.

Situaţia nu este totuși la fel de gravă că luna trecută, când oraşul-lagună a trecut prin cele mai grave inundaţii din ultimii 50 de ani.

Atunci, principalele atracţii ale Veneţiei, Piaţa San Marco, cel mai jos punct din Cetatea Dogilor, şi bazilica sa, au fost extrem de afectate. Pavajul pieţei a fost deteriorat şi trebuie înlocuit, a anunţat ziarul local La Nuova Venezia.

Și în Corsica sunt probleme, dar din cauza vântului puternic, în rafale de aproape 190 de kilometri pe oră; unele vitrine ale magazinelor s-au spart, iar într-o piaţă de Crăciun, tarabele au răvăşite de furtună.

Inundaţiile au speriat de asemenea turiştii. Vineri, Asociaţia Hotelierilor din Veneţia a anunţat un număr record de anulări ale rezervărilor şi a insistat că oraşul poate fi vizitat în siguranţă.

În Italia, au fost raportate sâmbătă trei decese legate de condiţiile meteorologice.

În regiunea Friuli-Veneţia Giulia, nord-estul Italiei, un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce maşina în care se afla a fost luată de ape pe un drum inundat care era închis traficului.

În Firenzuola, lângă Florenţa, un bărbat a murit după ce a căzut într-un râu cu motocicleta. Trupul său a fost găsit la câţiva kilometri distanţă de locul accidentului.

În Napoli, un bărbat a murit după ce a fost lovit de un copac care s-a prăbuşit din cauza vânturilor violente.

Pe coasta Amalfi, un hotel din satul Cetara, în care se aflau 200 de persoane care participau la o petrecere de nuntă, a rămas izolat după o alunecare de teren. Pompierii au intervenit sâmbătă seara pentru a debloca drumul.

Site-ul IlMeteo.it a anunţat pentru duminică vânturi puternice de până la 150 de kilometri pe oră şi furtuni în regiunile Sardinia, Lazio, Campania şi Calabria.

MAE a emis o avertizare de călătorie

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Italiană că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, 11 regiuni vor fi afectate de vânt deosebit de puternic şi furtuni.

Astfel, Serviciul de Protecţie Civilă italian a emis, pentru 22 decembrie 2019, cod portocaliu pentru regiunile Campania şi unele zone din: Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia-Romagna, Toscana, Umbria, Lazio, Molise, Basilicata, Calabria şi Sardinia.

De asemenea, s-a emis un cod galben pentru restul ariilor afectate din: Friuli Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Toscana, Umbria, Lazio, Basilicata şi Calabria, precum şi pentru zone din regiunile: Veneto, Lombardia, Liguria, Marche, Abruzzo şi pentru sud-vestul Sardiniei.

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO