Peste 175 de copii au fost abuzați sexual de mai mulți membri ai unei legiuni religioase

Dată publicare: 22-12-2019 15:18
Dată actualizare: 22-12-2019 15:41


biserica

Cel puţin 175 de minori au fost agresați sexual de membri Legiunii lui Hristos, din 1941 și până în 2019, potrivit unui raport intern al congregaţie catolice.

Faptele ar fi fost comise de 33 de religioşi, preoţi sau daiconi, și de Marcial Maciel, fondatorul Legiunii, care ar fi abuzat 60 de minori, potrivit unui raport intern întocmit de o comisie înfiinţată în iunie de către superiorul general al congregaţiei, Eduardo Robles-Gil.

Raportul a fost publicat sâmbătă, după ce Papa Francisc, care a făcut din lupta împotriva abuzurilor sexuale în Biserica Catolică una dintre priorităţile pontificatului său, a ridicat marţi secretul pontificat care acoperea acest flagel, relatează News.ro.

Instituţia este afectată de mai mulţi ani de dezvăluiri succesive de agresiuni de pedofilie, comise timp de decenii de preoţi sau religioşi şi muşamalizate adesea de ierarhia acestora în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite, Chile sau Germania.

„În marea lor majoritate, victimele erau băieţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani”, se precizează în textul raportului.

Congregaţia, înfiinţată de mexicanul Marcial Maciel (1920-2008), afirmă că înaintează un proces de ”reparaţie şi reconciliere” cu 45 de victime, recunoscând că este necesar să îl extindă la celelalte victime.

În raport se arată că 18 dintre cei 33 de religioşi care au comis abuzuri fac în continuare parte din congregaţie, dar precizează că ei au fost îndepărtaţi din sarcini care au legătură cu publicul sau minori.

Dintre cele 33 de persoane, 14 au fost la rândul lor victime ale Legionarilor, ceea ce relevă existenţa unor ”lanţuri de abuz” în care ”o victimă a unui Legionar devine, la rândul său, cu timpul, un agresor”.

„În acest sens, este emblematic faptul că 111 minori abuzaţi în Congregaţie au fost victime ale părintelui Maciel, a uneia dintre victimele sale sau unei victime a victimelor sale”, se arată în raport.

„Probabil că există mai multe cazuri de abuzuri decât cele din raport, iar statisticile ar trebui actualizate cu regularitate”, se mai arată în document.

Legiunea lui Hristos, care deţine centre educative în mai multe ţări, s-a distanţat de fondatorul său, protejat o vreme de Vatican înainte să-i piardă toată încrederea.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO