Furtuna in Germania. De ce nu-si permite Angela Merkel sa acorde ajutor financiar pentru Deutsche Bank

Ultima actualizare: 04-10-2016 07:05
Angela Merkel - getty

Angela Merkel nu-si poate permite subventionarea Deutsche Bank dupa ce a facut presiuni asupra altor state sa adopte o atitudine dura fata de propriile institutii financiare cu probleme, relateaza Reuters, citand presa germana.

Autoritatile germane au negat zvonurile aparute in presa saptamana trecuta prin care statul german ar avea un plan de salvare a celei mai mari banci din Germania.

Vineri, actiunile Deutsche Bank au scazut cu aproape noua procente pana la un nou minim istoric, semn al agravarii crizei provocata de decizia autoritatilor americane de a amenda Deutsche Bank cu 14 miliarde de dolari pentru vanzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare.

Cotidianul bavarez Suddeutsche Zeitung a avertizat sambata ca Angela Merkel isi va minti cetatenii daca va ajuta financiar banca si va suferi un dezastru la viitoarele alegeri.

"Germania care a insistat in repetate randuri ca Italia si alte tari sa adopte politici dure fata de bancile cu probleme, nu poate fi pusa in ipostaza de a fi mai blanda cu banca ei numarul 1", relateaza Frankfurter Allgemeine.

"Cancelarul Merkel nu vrea sa acorde ajutor financiar de stat pentru Deutsche Bank. Nu-si permite din cauza politicii duse de Berlin, extrem de dura in ceea ce priveste salvarea bancilor din Italia" se arata intr-un editorial Frankfurter Allgemeine.

Formatiunea de extrema-dreapta "Alternativa pentru Germania" (AfD) profita deja de pe urma criticilor la adresa lui Merkel in ceea si priveste politica refugiatilor si castiga din ce in ce mai mult teren in sondaje.

"Un ajutor din partea statului pentru Deutsche Bank ar insemna sa-i trimita pe alegatori direct in bratele AfD. Riscul politic este prea mare", noteaza Sueddeutsche.

Actiunile bancii si-au revenit vineri seara dupa ce in media a aparut zvonul unei intelegeri cu autoritatile americane pentru o scadere a amenzii de la 14 miliarde de dolari la 5.4 miliarde de dolari.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO