Franţa l-a omagiat pe profesorul asasinat. Macron promite intensificarea acţiunilor împotriva islamului radical

Ultima actualizare: 22-10-2020 14:16

Samuel Paty, eroul tăcut, a devenit imaginea Franţei. În cursul unei ceremonii funebre naţionale, la Sorbona, preşedintele Macron i-a adus elogii postume profesorului care a fost decapitat vineri.

Între timp, şapte persoane, printre care doi elevi minori, au fost puse sub acuzare pentru legături cu teroristul care l-a asasinat pe profesorul Paty. Potrivit anchetatorilor, cei doi elevi au fost plătiţi cu 300 - 350 de euro pentru a-l ajuta pe atacator să-şi identifice victima.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat pe umeri de soldaţiI din garda de onoare, în acordurile cântecului "One", al trupei U2. Iar pe sicriu fost pusă Legiunea de onoare, cea mai înaltă distincţie a Franţei, acordată postum profesorului.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”Samuel Paty a fost ucis pentru că islamiştii vor să ne răpească viitorul şi ştiu că eroi liniştiţi ca el nu le vor permite niciodată asta”.

Profesorul Paty le-a predat elevilor săi despre libertatea de expresie şi a încercat să îi înveţe cum să devină cetăţeni, a spus preşedintele Macron.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”De vinerea trecută, Samuel Paty a devenit chipul Republicii, simbolul voinţei noastre de a-i distruge pe aceşti terorişti. Simbolul hotărârii noastre de a înţelege, de a învăţa, de a continua să le predăm copiilor, de a fi liberi. Pentru că vom continua, domnule profesor. Nu vom renunţa nici la caricaturi, desene”.

Abdullah Anzorov, un cecen de 18 ani, împuşcat mortal de poliţişti, l-a atacat pe Samuel Paty lângă şcoala sa dintr-un oraş aflat în apropierea Parisului. Motivul: le-a arătat elevilor controversatele caricaturi cu profetul Mahomed, publicate de revista satirică Charlie Hebdo. Profesorul de istorie şi geografie i-a avertizat, în prealabil, pe tineri că pot ieşi din sala de clasă dacă se simt ofensaţi.

Doi elevi minori, de 14, respectiv 15 ani, au fost puşi sub acuzare. Au primit bani ca să-l ajute pe atacator să-şi identifice victima.

Jean-Francois Ricard, procuror francez: ”Când a sosit la şcoală, Abdullah Anzorov a încercat să-şi identifice viitoarea victimă. Pentru asta s-a apropiat de un elev, oferindu-i 300 sau 350 de euro. Elevul a acceptat, a primit o parte din bani şi a stat acolo alături de atacator, peste două ore, până au venit şi alţi prieteni de-ai lor. Unii au rămas, după ce făptaşul le-a oferit şi lor bani”.

Potrivit procurorului, asasinul le-a spus elevilor că vrea să-l filmeze pe profesor şi să-l facă să-şi ceară scuze pentru gestul său. Anchetatorii cred că este "o legătură cauzală directă" între asasinat şi campania de ură, online, orchestrată împotriva profesorului Paty de tatăl unuia dintre elevi.

Şi acesta a fost pus sub acuzare, după ce oamenii legii au stabilit că a schimbat mesaje scrise cu asasinul, în zilele dinaintea atacului.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO