Franta isi plange victimele. Demonstratii de solidaritate in Paris si moment de reculegere la ONU
Franta este in doliu dupa atentatul de la Charlie Hebdo. In semn de omagiu pentru victime, Turnul Eiffel - monumentul simbol al Parisului si Frantei - s-a cufundat, joi seara, in intuneric.
In acelasi timp, zeci de mii de oameni s-au adunat din nou in Piata Republicii, intr-o demonstratie de solidaritate si au condamnat terorismul si ideile extremiste care au facut posibila o asemenea barbarie.
Intr-un interviu la televiziunea franceza, vaduva lui Stephane Charbonnier a vorbit, abia stapanindu-si emotiile, despre partenerul ei si despre faptul ca acesta se temea ca va avea parte de o moarte violenta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Sa stiti ca (Charb) se temea. Simtea ca va sfarsi ca Theo Van Gogh, regizorul de film olandez care a fost ucis pentru ca filmul sau "Submisision" denunta conditiile de viata a femeilor din Afganistan. Viata lui Charb era complicata, traia cu teama in suflet, dar avea si momente de bucurie, in care se simtea liber", a povestit Jannette Bougrab, vaduva lui Charbonnier
In onoarea victimelor, mii de oameni s-au strans din nou in centrul Parisului, cantand Marseilleza si afisand postere cu mesajul "Je Suis Charlie".
"A doua noapte de manifestatii pentru sustinerea victimelor. Toti de aici sunt Charlie, e felul in care parizienii raspund cu pacifism si toleranta barbariei. Zeci de mii de oameni au venit aici ca sa spuna ca nimeni nu poate sa ucida libertatea de expresie, sa puna pumnul in gura presei si sa franga stilourile jurnalistilor cu gloante", transmite Catalin Radu Tanase, de la fata locului.
"Am venit ca sa sustin libertatea de expresie. I-am adus si pe copii ca sa le arat si lor, sa le explic. II priveste si pe ei. E vorba si de viitorul lor", a spus o femeie.
"Sunt inscrise in Constitutia Frantei libertatea de a te exprima, de a scrie, de a gandi, libertatea religioasa. Libertatea cu L mare. Mi se pare deplorabil ca unii isi permit sa ia vieti in numele unei ideologii, ori al unei religii. Asta mi se pare de neiertat", a spus un barbat.
Joi seara, pentru prima data, primaria Parisului a chemat oamenii si in alta parte a capitalei franceze, langa Turnul Eiffel, pentru a-i comemora pe cei ucisi de teroristi. In mod obisnuit, luminile monumentului simbol, inalt de 324 de metri, se sting tarziu, cu mult dupa miezul noptii. De data aceasta insa, in semn de doliu, turnul s-a cufundat in bezna, pentru cateva minute, la ora 8 seara, ora Frantei.
Doua nopti consecutive cu mitinguri de solidaritate prefateaza marea adunare populara de duminica, atunci cand vor fi reprezentate toate partidele politice, dar si responsabili ai tuturor cultelor din Franta.
Vive la France! - a scris presedintele american Barack Obama in Cartea de condoleante deschisa la ambasada franceza din Washington, in memoria victimelor atentatului din redactia saptamanalului Charlie Hebdo. "In calitatea de aliati de secole, suntem alaturi de fratii nostri francezi pentru a ne asigura ca se va face dreptate", a adugat liderul de la Casa Alba.
Un moment de reculegere a fost pastrat si la Consiliul de securitate la ONU.