Cel puţin 19 persoane ucise într-un atac armat la Universitatea din Kabul

Ultima actualizare: 02-11-2020 17:37

Cel puţin zece studenţi au fost ucişi luni într-un atac al unor bărbaţi înarmaţi la Universitatea din Kabul, au declarat o sursă de rang înalt din guvernul afgan şi martori ai tragediei, relatează Reuters.

UPDATE Cel puţin 19 persoane, majoritatea studenţi, au fost ucise şi 22 rănite într-un atac comis luni de oameni înarmaţi care au luat cu asalt Universitatea din Kabul, au declarat responsabili locali, citaţi de AFP.

Atacatorii i-au vizat pe studenţi şi au tras asupra lor în timp ce tinerii fugeau pentru a scăpa cu viaţă, a declarat un martor.

"Trăgeau în fiecare student pe care îl vedeau", a declarat Fathullah Moradi pentru Reutrs, precizând că el a reuşit să scape printr-una dintre ieşirile universităţii împreună cu un grup de prieteni.

Talibanii au anunţat că luptătorii lor nu au fost implicaţi în atac. Niciun alt grup nu a revendicat până acum responsabilitatea.

Martorii au declarat că atacul a avut loc după o explozie în zonă.

"Cel puţin zece morţi şi mulţi alţi răniţi", a declarat un oficial guvernamental sub protecţia anonimatului. Conform unei surse din poliţie citate de Reuters, cel puţin 15 persoane au fost rănite în atac.

Potrivit AFP, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, 25 de persoane au fost ucise sau rănite în atacul armat. El a mai precizat că au fost implicaţi trei atacatori, doi ucişi de forţele de securitate şi unul care s-a aruncat în aer detonând vesta cu explozibili aflată asupra sa.

Principalul reprezentant civil al NATO în Afganistan, Stefano Pontecorvo, a condamnat atacul.

"Este al doilea atac asupra instituţiilor educaţionale din Kabul în ultimele zece zile. Copiii şi tinerii din Afganistan trebuie să se simtă în siguranţă când merg la şcoală", a declarat el într-un comunicat.

Un atac de luna trecută asupra unui centru educaţional din Kabul s-a soldat cu 24 de morţi, majoritatea elevi.

---

Focuri de armă au fost auzite în incinta Universităţii din Kabul, a anunţat luni Ministerul de Interne afgan, relatează dpa.

Fără a oferi alte detalii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian, a declarat că forţele de securitate afgane urmăresc situaţia îndeaproape.

Zona a fost înconjurată de poliţie, a afirmat un alt oficial al forţelor de securitate, potrivit Agerpres.

Un profesor de la Universitatea din Kabul a declarat pentru dpa că nimeni nu ştie ce s-a întâmplat exact, însă studenţii au ieşit din complex.

În 2016, cel puţin 16 persoane au fost ucise într-un atac asupra Universităţii Americane din Afganistan (AUAF) de la Kabul, când un kamikaze a intrat cu o maşină plină de explozivi în zidul universităţii, iar alţi atacatori au intrat cu arme automate în clădire.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO