Filiala Al Qaida in Maghrebul Islamic a anuntat ca a rapit o cetateana elvetiana in Mali. Care sunt revendicarile lor

Ultima actualizare: 30-01-2016 07:03
Beatrice Stockly

Agentia privata din Mauritania Al-Akhbar a anuntat marti seara ca a primit o inregistrare video de la "Emiratul Sahara", o filiala Al Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), anuntand rapirea cetatenei elvetiene Beatrice Stockly la Timbuktu.

Rapirea a avut loc in nordul Mali, in noaptea de 7 spre 8 ianuarie, informeaza AFP. Potrivit agentiei, in schimbul eliberarii dnei Stockly, grupul jihadist cere "eliberarea unui numar de combatanti ai sai in inchisoare in Mali si a unuia dintre liderii sai, Abu Tourab, detinut de CPI (Curtea Penala Internationala)", cu sediul la Haga.

Abu Tourab este numele de razboi al lui Ahmad Al Faqi Al Mahdi, care a fost unul din sefii grupului jihadist din Mali Ansar Dine, legat de AQMI. Acuzat de distrugere de edificii religioase si monumente istorice la Timbuktu in 2012, el este primul jihadist in fata CPI si primul suspect arestat in ancheta Curtii asupra Mali. El a comparut pentru prima data in septembrie la Haga, unde este detinut.

"Anuntam responsabilitatea noastra in rapirea acestei necredincioase evanghelizatoare care, prin munca ei, a reusit sa scoata din islam un numar de fii de musulmani", potrivit cuvintelor in araba atribuite de Al-Akhbar unui purtator de cuvant al "Emiratului Sahara" vorbind in inregistrarea video pe care agentia nu a difuzat-o si France Presse nu a putut sa o vada.

Potrivit Al-Akhbar, dna Stockly apare in inregistrare si afirma ca a fost rapita la Timbuktu, recunoscand de asemenea activitatile sale de "evanghelizare".

Beatrice Stockly, o femeie de patruzeci de ani, a fost foarte implicata in actiuni sociale la Timbuktu, unde a mai fost rapita in 2012. Ea a fost eliberata dupa zece zile de captivitate dupa o mediere a Burkinei Faso de catre jihadistii Ansar Dine, care controlau atunci orasul. Ea a revenit si s-a stabilit acolo in ianuarie 2013, dupa ce jihadistii au fost alungati printr-o interventie militara internationala declansata la initiativa Frantei.


 
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO