Femeile si catolicii vor putea mosteni tronul Marii Britanii

Dată publicare: 25-09-2008 00:00
Dată actualizare: 01-10-2012 06:08


Coroana

Primul-nascut al printului William si al lui Kate Middleton va fi mostenitor al Tronului Marii Britanii indiferent daca este fata sau baiat. Downing Street va modifica Constitutia in asa fel incat catolicii si femeile vor avea acces la tron.


Pentru prima data in 300 de ani, va fi posibil ca o femeie sa devina mostenitoarea Tronului Marii Britanii, daca este prima nascuta a cuplului regal, anunta guardian.co.uk.

Planurile de modifcare a legislatiei au fost initiate de Chrys Briant, numit de premierul Gordon Brown, care l-a insarcinat cu reforma constitutionala. 

El intentioneaza sa reduca si atributiile consiliului regal, in special in ceea ce priveste rolul sau de arbitru in disputele dintre Guvern si Scotia sau Wales.

Constitutia din 1688 excludea catolicii si partenerii lor de viata de la succesiune si proteja drepturile protestantilor, iar aceasta prevedere nu a mai fost modificata. 

Legea obliga deasemenea noul monarh sa declare in fata Parlamentului faptul ca respinge catolicismul. 

Actul fundamental al legislatiei britanice a fost deseori criticat pentru ca promoveaza discriminarea religioasa si pe baza de sex, fapt confirmat chiar si de ministrii britanici, insa pana in momentul de fata nu a existat vointa politica de a-l modifica.

Conform legislatiei in vigoare, "coroana va fi pusa numai pe capul unui protestant, iar orice persoana care are legaturi cu Biserica din Roma, sau se casatoreste cu un catolic (dar si cu un evreu, musulman, hindus sau rastafarian) va fi exclus de la succesiune".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO