“M-au legat, apoi au urinat pe mine”. Femeia violata de soldatii lui Ghaddafi a ajuns in Romania

Ultima actualizare: 22-07-2012 02:04
Eman al-Obeidy

Femeia de origine libiana Iman al-Obeidi, care a afirmat ca a fost torturata si violata de soldatii lui Ghaddafi, a ajuns luni intr-un centru de refugiati din Romania. Ea a recurs la aceasta masura dupa ce a fost expulzata din Qatar.

Al-Obeidi reusise sa ajunga in Qatar, de unde a fost insa deportata joi, fiind trimisa inapoi in Libia, in zona controlata de rebeliunea impotriva regimului lui Muammar Kadhafi, scriu jurnalistii de la CNN, preluati de Mediafax.

Surse diplomatice americane au afirmat ca Statele Unite sunt ingrijorate de soarta ei si coopereaza indeaproape cu oficialitati europene si libiene pentru a obtine plecarea sa din Libia, fiind dispuse sa-i acorde ajutor si sprijin. Al-Obeidi a declarat in repetate randuri ca vrea sa mearga in Statele Unite.

Aparent, Iman al-Obeidi a fost agresata inainte de a fi deportata din Qatar. Najah Dawaji, activist libian pentru drepturi si libertati, a afirmat ca femeia avea un ochi invinetit, vanatai pe picioare si zgarieturi pe brate in momentul in care a ajuns la Benghazi.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a anuntat vineri ca i-a acordat femeii statut de refugiat si intentiona sa o transfere intr-un centru de tranzit din Romania, insa a fost impiedicat de autoritatile din Qatar.

Al-Obeidi a ajuns in atentia presei internationale la 26 martie, cand a intrat in hotelul Rixos din Tripoli in timp ce jurnalistii straini luau micul dejun. Ea le-a spus reporterilor ca a fost retinuta la un punct de control de la est de Tripoli si detinuta impotriva vointei ei timp de doua zile, perioada in care a fost batuta si violata de 15 barbati.

 Ea a fost din nou retinuta si escortata de agenti de securitate libieni, chiar in fata ziaristilor si a camerelor de luat vederi. Timp de mai mult de o saptamana, media nu a putut obtine informatii despre soarta ei, iar reprezentantii regimului lui Muammar Ghaddafi au declarat ca ancheteaza acuzatiile acesteia.

Ulterior, ea a parasit Libia pentru a merge in Tunisia cu ajutorul a doi ofiteri care au dezertat din randul fortelor armate libiene. Al-Obeidi a fost preluata de diplomati francezi, care au predat-o oficialilor rebelilor - membri ai Consiliului National de Tranzitie (CNT) -, care au trimis-o in Qatar.

Dupa ce a ajuns in Qatar, al-Obeidi a facut declaratii publice, afirmand ca CNT s-a folosit de ea. Consiliul a negat acest lucru, dar prezenta ei in Qatar pare sa fi devenit o problema pentru organizatie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO