Proteste violente in Venezuela. Divergentele dintre presedinte si Parlament arunca tara in colaps

spitale venezuela

Venezuela se afunda tot mai tare in haos. In plin colaps economic, presedintele tarii a decretat starea de urgenta, dar parlamentul a votat impotriva masurii.

Forţele de securitate venezuelene au lansat gaze lacrimogene asupra manifestantilor miercuri, la Caracas, unde a avut loc un protest fata de presedintele socialist Nicolas Maduro, relateaza Reuters.

Potrivit martorilor, mii de oameni au iesit in strada in centrul Caracasului si au marsaluit catre sediul Comitetului Electoral Central. Insa militari din Garda Nationala si politisti le-au blocat accesul in piata din fata cladirii, asa ca manifestantii au defilat pe strazile din apropiere, fluturand steaguri si scandand sloganuri anti-Maduro.

Razboiul deschis intre seful statului si parlament este doar cel mai recent act al unei crize care a aruncat tara sud-americana in pragul colapsului.

In tot acest timp, populatia se lupta pentru supravietuire, cu o lipsa acuta de alimente si o inflatie galopanta.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Marti seara tarziu, parlamentul a respins, in aplauze si chiote de bucurie, decretul privind starea de urgenta pe 60 de zile, propus de presedinte.

Decretul urma sa dea puteri sporite armatei si politiei, sub pretextul amenintarii iminente a unor presupuse comploturi straine.

Nicolas Maduro, presedintele Venezuelei: "Cineva organizeaza un scenariu al revoltelor sociale si violentelor, pentru a justifica astfel o interventie militara straina. Aviatia militara a detectat activitati de spionaj efectuate de un avion Boeing 707"

Reactia opozitiei a fost categorica.

Henqique Capriles, liderul opozitiei: "Decretul i-ar da puterea sa faca absolut orice doreste. Si daca Maduro vrea sa-l implementeze, trebuie sa scoata tancurile pe strazi si avioanele de razboi, pentru ca va trebui sa il aplice cu forta."

Opozitia, care controleaza parlamentul, a cerut organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, ipoteza de care acesta nici nu vrea sa auda.

Henrique Capriles, liderul opozitiei: "Venezuela este o bomba care poate exploda in orice moment."

Inflatia este la un nivel ametitor si ar putea ajunge, la sfarsitul anului, la 700%, dupa cum estimeaza expertii FMI.

Paula Newton, corespondent CNN: "Guvernul socialist este acuzat ca a descurajat investitiile in economie si ce s-a intamplat in ultimii ani a dus la o criza cumplita a alimentelor. Insa situatia a devenit dramatica odata cu scaderea pretului petrolului, acum un an si jumatate. Aproape intreg bugetul statului depinde de exporturile de petrol."

Banii nu mai ajung pentru plata importurilor la alimente de baza, precum zahar, faina si oua. Disperati, oamenii stau la cozi uriase, sperand ca rafturile nu vor fi deja golite pana cand ajung in magazin.

Alternativa este "piata neagra". In acest caz, mersul la cumparaturi se desfasoara la fel de discret ca o tranzactie cu droguri.

Totul costa cel putin dublu fata de pretul din magazin, asa ca putini oameni isi permit sa dea banii. Majoritatea isi pierd ziua la cozi, fara sa aiba garantia ca vor reusi sa cumpere ceva.

Fara electricitate, antibiotice, paturi sau sapun. Imagini devastatoare in spitalele lovite de criza din Venezuela. FOTO

Impactul crizei economice din Venezuela asupra cetatenilor sai este aproape imposibil de descris in cuvinte. Insa imaginile o pot face mai bine.

Iar locul in care dezastrul se vede cel mai brutal este un spital de provincie. Meridith Kohut, fotoreporter New York Times, a ajuns intr-unul.

Spitalul Luis Razetti, din orasul port Barcelona, arata ca o zona de razboi. Pacientii stau pe paturi rupte, care se balanseaza si risca sa cedeze definitiv in orice clipa, in timp ce trupurile lor sunt murdare cu sange uscat de cateva zile.

Insa acestia sunt cei norocosi, pentru ca cei mai multi bolnavi stau direct pe podea, cu ranile sangerande sau membrele intrate deja in gangrena

Copiii stau pe holurile murdare ale spitalului, printre cutii din carton, fara hrana, apa sau tratament.

Fara electricitate, utilitati, masini functionale, medicii apeleaza la solutii extreme, inventeaza dispozitive. Doi barbati operati la picioare au membrele ridicate de chingi improvizate, cu ajutorul unor sticle umplute cu apa.

In urma cu cateva luni, 17 nou nascuti au murit in acest spital din cauza microbilor, dar acesta a fost doar inceputul dezastrului.

Acum, reporterii New York Times, care s-au aflat doar o zi in spital, au fost martori la moartea a sapte copii, din cauza lipsei de oxigen. Medicii au incercat din rasputeri sa-i salveze pompandu-le aer in gura cu... mainile.

Un alt pacient a murit din cauza lipsei de sange, centrul de recoltare fiind inchis.

Este inutil sa spunem ca din lipsesc cu desavarsire manusile de unica folosinta, dezinfectantii si antibioticele.

VEZI GALERIA FOTO AICI

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Momentul în care o femeie a fost prinsă de o scară rulantă, de la brâu în jos. A fost rănită grav
Momentul în care o femeie a fost prinsă de o scară rulantă, de la brâu în jos. A fost rănită grav

O femeie prinsă de scara rulantă de la brâu în jos a fost salvată, într-un supermarket din Shanghai, China. A fost grav rănită și a avut nevoie de o grefă de piele.

Turcia îl acuză pe premierul Israelului că „trage regiunea în război pentru a rămâne la putere”
Turcia îl acuză pe premierul Israelului că „trage regiunea în război pentru a rămâne la putere”

Turcia l-a acuzat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că intenţionează să tragă Orientul Mijlociu în război „pentru a rămâne la putere", pe fondul unui conflict sângeros în Fâşia Gaza cu mişcarea palestiniană Hamas.

 

Cum a reușit un șarpe să întârzie pentru 17 minute unul dintre faimoasele trenuri-glonț din Japonia
Cum a reușit un șarpe să întârzie pentru 17 minute unul dintre faimoasele trenuri-glonț din Japonia

Aproape nimic nu poate face ca faimoasele trenuri de mare viteză din Japonia, aşa-numitele trenuri-glonţ, să aibă întârzieri, dar un şarpe micuţ, care s-a strecurat într-un vagon de pasageri, a reuşit să facă acest lucru, deşi pentru doar 17 minute.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.