Facturi la curent de 16.000 de dolari în Texas, după zilele geroase. Care este motivul

22-02-2021 19:36


Primarul din Houston a cerut ca statul Texas să plătească facturile uriașe de curent electric, pe care încep să le primească localnicii după viscolul, gerul și suita de necazuri pe care le-au îndurat.

Nu este vina oamenilor că sistemul nu a făcut față - insistă responsabilul. Și nu este singurul care crede asta. Unii oameni s-au trezit că au de dat și 16 mii de dolari pentru doar câteva zile de consum, când temperaturile au coborât până la minus 18 grade Celsius.

Pe de altă parte, familia unui băiat de 11 ani care a murit din cauza gerului a dat în judecată companiile de energie, pentru neglijență. Și solicită 100 de milioane de dolari.

Apa de masă îmbuteliată este livrată în multe locuri din Texas, inclusiv la Dallas. După o serie de furtuni de zăpadă și ger, statul s-a dezghețat. Temperaturile urcă din nou spre 17 -18 grade Celsius, temperaturi obișnuite pentru iernile texane. Însă râmân multe probleme după șocul de săptămâna trecută.

Localnic: „Ne-ar plăcea și nouă să mai facem câte un duș, dar trebuie să mai așteptăm până vine iar apa.”

Chiar dacă apa curge iar la robinet cam pentru o treime din Texas, localnicii sunt avertizați că trebuie să o fiarbă înainte s-o bea sau s-o folosească la gătit.

Localnic: „O să mă spetesc tot cărând bidoane de apă, probabil alte câteva zile...”

Mulți n-au reușit să-și facă reparațiile după ce țevile au crăpat din cauza gerului, în casele neîncălzite.

Localnic: „Știu că trebuie să mai așteptăm între două și trei săptămâni, pentru că instalatorii sunt puțini, iar problemele - multe. "

Săptămână trecută, milioane de locuitori ai Texasului au rămas fără energie electrică, zile în șir. Când a venit curentul, a fost folosit din plin pentru încălzirea locuințelor. Acum, au început să vină facturile... Pentru mulți sunt uriașe!

Localnic: „Ultimul lucru la care m-aș gândi, în timp ce încerc să fac rost de benzină și să cumpăr d-ale gurii, să mă asigur că nu îmi crapă țevile prin casă, este factura la utilități. Mi-a venit o factură de 7.000 de dolari."

O primă măsură luată de Comisia pentru utilități publice din Texas a fost să interzică temporar facturarea sau deconectarea clienților care nu plătesc

Unii oficiali - la nivel statal și local - consideră că statul Texas ar trebuie să suporte aceste costuri de neimaginat.

Ron Nirenberg, primar San Antonio: Din punctul meu de vedere, aceste facturi trebuie trimise Operatorului de rețele electrice. La naiba cu plățile, dacă locuitorii statului sunt puși să plătească pentru dezastrul care a fost.”

Texasul este unul dintre puținele state federale americane care au o rețea independentă de energie electrică. Astfel că atunci când a rămas fară surse de energie din cauza gerului, Texasul nu a putut beneficia de ajutor de la statele vecine.

Ca urmare, Comisia pentru utilități publice din Texas a decis, într-o reuniune de urgență, acum o săptămână, să scumpească energia. Schimbarea i-a afectat pe cei care au ales tarifele variabile ca modalitate de plată. Acestea pot fi foarte mici când nu este frig, dar au devenit - iată - uriașe, în condiții excepționale de ger și după o criză de energie aproape de colaps.

Tags: texas, sua, facturi, ger, viscol,


VIDEO PROTVPLUS.RO