Expoziția de jucării din Roma ce îi poartă pe copii într-o călătorie cu "mașina timpului"

Ultima actualizare: 26-07-2020 10:30

La Roma, copiii sunt invitați să redescopere jucăriile care le-au făcut copilăria mai frumoasă părinților și chiar străbunicilor.

În capitala Italiei au fost adunate sub același acoperiș sute de păpuși, locomotive cu aburi și avioane cu care s-au recreat generațiile anterioare.

Colecția vastă este o adevărată "mașină a timpului", care îi poartă pe vizitatori într-o călătorie nostalgică în trecut.

Palatul Braschi din Roma se laudă cu noi bogății: jucării foarte vechi, dar cu o valoare însemnată pentru numeroase generații. Majoritatea obiectelor provin din ultimele două secole, dar există și câteva comori mai vechi.

De exemplu o casă de păpuși în stil baroc, ce datează din anul 1686, cu o adevărată istorie în spate - pentru că a fost comandată de una dintre reginele Suediei pentru fiica sa.

Emanuela Lancianese, curator: "Aici sunt toate amintirile noastre, pentru că aceste obiecte aparțin copilăriei noastre, au fost ale copiilor care s-au jucat cu ele în urmă cu mai bine de 150 de ani. Sunt obiecte care provin în principal din Europa de Nord: jumătate din colecție este din Germania și Suedia, iar cealaltă jumătate este Anglia, Franța și America."

Expoziția a fost amenajată în peste 20 de camere ale Palatului și este împărțită în șase categorii. În zona destinată avioanelor, piesa de rezistență este un model de Zeppelin. De asemenea, colecția cuprinde și jucării care reproduc anumiți oameni celebri ai vremurilor trecute.

Emanuela Lancianese: "Printre obiectele colecției cu o valoare deosebită se află două artefacte din Peru, două păpuși Nazca care au fost incluse într-un ritual de înmormântare, păpuși ce datează din anii 1300 - 1450. Ele ne reamintesc că, la un moment dat, jocul și, implicit, jucăriile au fost legate și de un obicei ritualic, magic și sacru, însoțindu-i pe oameni inclusiv la trecerea dintre viață și moarte."

Cel care a adunat toate aceste minunății a fost un suedez, în timpul călătoriilor pe care le-a făcut între anii 1970 și 1999 în Germania, Franța, Marea Britanie și Statele Unite. Apoi el le-a vândut unui italian.

Aceste obiecte și multe altele sunt destinate noului muzeu al jucăriilor care va fi amenajat în Roma.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO