"Exod la portile Iadului". Granitele din Turcia, redeschise pentru miile de sirieni care incearca sa scape de Statul Islamic

Ultima actualizare: 18-06-2015 07:07
sirieni, Turcia, Statul Islamic, refugiati

Mii de sirieni care fug din cauza luptelor dintre kurzi si gruparea islamista Statul Islamic pentru controlul orasului Tell Abyad au patruns duminica in Turcia care si-a redeschis granitele pentru acesti refugiati, dupa ce le tinuse inchise.

La orele serii, un lung sir de refugiati, multi cu obiectele personale indesate in saci, au inceput sa traverseze in ordine punctul de trecere Akcakale, in timp ce alte mii asteptau de cealalta parte a frontierei, a constatat un fotoreporter al agentiei France Presse.

Acesti sirieni au fugit cu speranta ca vor putea intra in Turcia, dar armata turca i-a impiedicat, folosind chiar tunuri cu apa pentru a-i tine la distanta, potrivit jurnalistului.

GASITI AICI MAI MULTE IMAGINI!

Prinsi pe timpul noptii intre lupte si gardul de sarma ghimpata, in cursul zilei multi dintre ei au cerut apa, temperatura depasind +35 de grade Celsius. Lucratorii umanitari turci au aruncat cu sticle cu apa in directia multimii, unde zeci de maini s-au inghesuit sa le prinda.

Dupa ce au fost supusi unui control sanitar si inregistrati de autoritatile locale, cei cu rude in Turcia au primit autorizatia sa ramana impreuna cu acestea, ceilalti fiind dusi mai tarziu in taberele de refugiati existente, a subliniat agentia de presa Dogan.

Televiziunea turca a estimat la 3.000 numarul total al persoanelor care urmau sa intre astfel in Turcia, dar corespondentul AFP a apreciat ca este vorba de mult mai multi refugiati, potrivit Agerpres.

Autoritatile turce anuntasera miercuri ca vor inchide local frontiera, cu exceptia unei "tragedii umanitare".

Responsabili de la Akçakale au permis in cele din urma, in cursul zilei de duminica, accesul in Turcia pentru sirienii aflati in vecinatate.

Fortele kurde au reusit duminica sa forteze patrunderea in orasul Tell Abyad si duc lupte impotriva combatantilor din randul organizatiei Statul Islamic, a confirmat un comandant kurd aflat la fata locului.

Kurzii vor sa preia controlul asupra acestui oras locuit de arabi si kurzi pentru a-i lipsi de jihadistii din SI de un important punct de aprovizionare cu arme si luptatori straini.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!