"Exod la portile Iadului". Granitele din Turcia, redeschise pentru miile de sirieni care incearca sa scape de Statul Islamic

15-06-2015 11:28


sirieni, Turcia, Statul Islamic, refugiati

Mii de sirieni care fug din cauza luptelor dintre kurzi si gruparea islamista Statul Islamic pentru controlul orasului Tell Abyad au patruns duminica in Turcia care si-a redeschis granitele pentru acesti refugiati, dupa ce le tinuse inchise.

La orele serii, un lung sir de refugiati, multi cu obiectele personale indesate in saci, au inceput sa traverseze in ordine punctul de trecere Akcakale, in timp ce alte mii asteptau de cealalta parte a frontierei, a constatat un fotoreporter al agentiei France Presse.

Acesti sirieni au fugit cu speranta ca vor putea intra in Turcia, dar armata turca i-a impiedicat, folosind chiar tunuri cu apa pentru a-i tine la distanta, potrivit jurnalistului.

GASITI AICI MAI MULTE IMAGINI!

Prinsi pe timpul noptii intre lupte si gardul de sarma ghimpata, in cursul zilei multi dintre ei au cerut apa, temperatura depasind +35 de grade Celsius. Lucratorii umanitari turci au aruncat cu sticle cu apa in directia multimii, unde zeci de maini s-au inghesuit sa le prinda.

Dupa ce au fost supusi unui control sanitar si inregistrati de autoritatile locale, cei cu rude in Turcia au primit autorizatia sa ramana impreuna cu acestea, ceilalti fiind dusi mai tarziu in taberele de refugiati existente, a subliniat agentia de presa Dogan.

Televiziunea turca a estimat la 3.000 numarul total al persoanelor care urmau sa intre astfel in Turcia, dar corespondentul AFP a apreciat ca este vorba de mult mai multi refugiati, potrivit Agerpres.

Autoritatile turce anuntasera miercuri ca vor inchide local frontiera, cu exceptia unei "tragedii umanitare".

Responsabili de la Akçakale au permis in cele din urma, in cursul zilei de duminica, accesul in Turcia pentru sirienii aflati in vecinatate.

Fortele kurde au reusit duminica sa forteze patrunderea in orasul Tell Abyad si duc lupte impotriva combatantilor din randul organizatiei Statul Islamic, a confirmat un comandant kurd aflat la fata locului.

Kurzii vor sa preia controlul asupra acestui oras locuit de arabi si kurzi pentru a-i lipsi de jihadistii din SI de un important punct de aprovizionare cu arme si luptatori straini.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO