Evenimentul dramatic de acum 13.000 de ani, care a dus la inceperea Marelui Inghet, se poate repeta
Un nou studiu explica modul in care topirea ghetarilor a dus la inceperea unei era glaciere, acum 13.000 de ani. O situatie care s-au putea repeta curand.
Un model computerizat arata cum o cantiatate uriasa de apa, rezultata din topirea ghetarilor din Canada, a dus la ultima era glaciara a planetei noastre.
Apa a blocat circulatia curentilor oceanici, care aduceau caldura spre Europa si America de Nord, ducand la o racire dramatica.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Asta s-a intamplat in urma cu 13.000 de ani, cand apa topita din ghetarul Laurentide (aflat in actualul golf St. Lawrence) a ajuns in Oceanul Atlantic.
Era glaciara provocata de acest evniment a durat peste 1.000 de ani si a fost numita “Marele Inghet”. Pe atunci, temperatura in emisfera nordica era cu 10 grade Celsius mai scazuta ca in prezent.
Acest studiu este foarte important, pentru ca specialistii sa intuiasca ce anume se va intampla cu planeta noastra in viitor, ca urmare a modificarilor actuale aparute in clima, explica Alan Condron, de la Universitatea din Massachusetts Amherts.
Analiza a fost facuta cu ajutorul unul calculator foarte performant, la un centru de cercetare din Berkeley, California.
O ipoteza similara fusese propusa in anul 1989 de catre Wally Broecker, insa acesta nu identificare “traseul” corect al apei spre ocean. Conform actualului model, apa provenita din topirea ghetarilor a ajuns mai intai in Oceanul Arctic si de aici in cel Atlantic.
In prezent, specialsitii in climatologie atrag atentia asupra unui paradox provocat de incalzirea globala: in timp ce Polul Nord si-a pierdut mare parte din calota glaciara, Polul Sud are o calota glaciara mai mare ca oricand, cantitatea de gheata de aici crescand constant in ultimii ani.
Oamenii de stiinta spun ca acest fenomen este dovada clara a modificarilor imprevizibile provocate de clima.
Sursa: Daily Mail
Etichete: schimbari climatice, era glaciara, topire ghetari,
Dată publicare:
07-11-2012 09:18