Europa se confruntă cu al doilea val de caniculă. Incendiile fac ravagii în Portugalia
Deși nu am ajuns încă la jumătatea lunii lui cuptor, peste Europa se revarsă al doilea val de caniculă. Grav este că arșița, însoțită de vânt, alimentează incendii masive de vegetație.
De această dată, flacările fac ravagii în Portugalia. Încălzirea globală, multiplicarea valurilor de căldură şi seceta ajută la declanşarea focurilor.
Peste 1.000 de pompieri și 700 de soldați luptă de câteva zile cu incendiile izbucnite în centrul şi nordul Portugaliei. Vineri şi sâmbătă, când temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius, au fost înregistrate câte 120 de focare noi, în condițiile în care aproape 30% din teritoriul țării este afectat de "secetă extremă".
Guvernul portughez a solicitat Uniunii Europene să activeze mecanismul comun de protecţie civilă, beneficiind astfel de expedierea a două aeronave pentru stingerea incendiilor.
În Croația, flăcările au pârjolit zeci de hectare și au distrus câteva case. Izbucnit vineri nu departe de o stațiune de pe coasta Mării Adriatice, focul a ajuns între timp la zone locuite. Întreagă stațiune a rămas fără curent electric.
Și peste Ocean, căldură excesivă e responsabila de incendii devastatoare.
În California, un incendiu amenință din nou cea mai mare pădure de arbori sequoia gigant din Parcul Național Yosemite. Suprafața cuprinsă de flăcări s-a dublat în ultimele 24 de ore, până la mai bine de 645 de hectare. Pompierii intervin pe un teren greu accesibil pentru a proteja unii dintre cei mai mari și mai bâtrâni arbori sequoia din lume. Fumul gros poluează aerul și ascunde privirii peisajele pitorești ale parcului. Incendiul amenință cel puțîn 500 de arbori sequoia, inclusiv faimosul Grizzly Giant, despre care se crede că are cam 3.000 de ani.
Stare de alertă în zeci de provincii spaniole
Revenind în Europa, Spania se confruntă cu al doilea val de caniculă din această vară, 30 de provincii din sud-vestul țării fiind plasate în stare de alertă. În Sevilla termometrele arătau duminica 42 de grade, și chiar 43 în Badajoz.
Pe fondul caniculei asociate cu precipitaţii sub medie, rezervele de apă ale Spaniei au scăzut până la niveluri îngrijorătoare, sub 45% din normal.
În schimb, căldură este primita cu bucurie în Anglia, unde soarele bate cu dărnicie de câteva zile. Astăzi au fost chiar 33 de grade, nu departe de recordul national pentru o zi de 11 iulie.
Locuitor al Londrei: "De obicei ne ducem în străinătate să prindem așa vreme, dar iată că e cald și acasă. E fantastic".
Încântați, englezii nu s-au ascuns în case, ci dimpotrivă, au navait la plaja.
Mark Johnson, proprietarul Deckchairs Marea Britanie: "N-avem prea multe zile din astea, poate 6-7-8 pe an. Dar când e așa cald e nemaipomenit. Pentru zile ca astea ne-am deschis afacerea asta".
Francezii au plajă pe malul Senei
Fară să fie caniculă, la Paris, localncii și turiștii se bucură de a 20-a vară în care este amenajată o plajă pe malul Senei.
Sarai Lambert, 31 de ani, inginer de vânzări din Marea Britanie: "E foarte plăcut, o întoarcere la normal. Măcar nu mai suntem închiși în casă".
Și totuși, revenirea la libertatea de dinainte de pandemie nu bucură pe toată lumea.
Femeie din Paris: "Revenirea la coabitarea dintre biciclete, scutere și trecători mă înfurie! E rău pentru vârstnicii care trăiesc în Paris, că mama mea. N-o să mai iasă din casa și nu-mi convine".
În acest an, printre palmieri și șezlonguri, s-au strecurat și gherete cu mâncare și atracții pentru copii. Plaja de pe Sena vă rămâne deschisa până pe 21 august.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Franta, canicula, Spania, Portugalia, europa,
Dată publicare:
11-07-2022 20:31