Epidemia din China. Wuhan, în carantină. Ar putea fi decretată stare de urgenţă internaţională

×
Codul embed a fost copiat

Oraşul chinez Wuhan, unde a izbucnit epidemia cu coronavirus, este oficial închis. Traficul intern, inclusiv cel aerian şi naval, a fost suspendat. În plus, autorităţile le-au cerut celor peste 11 milioane de locuitori să nu părăsească zona.

Un al doilea oraş, aflat la aproape 80 de kilometri distanţă, va fi izolat în orele următoare.

CITEȘTE ȘI: S-a descoperit posibila sursă a virusului ucigaș din China. Anunțul cercetătorilor chinezi

Bilanţul oficial a ajuns la 571 de cazuri confirmate în 25 de provincii şi oraşe din China. 95 de bolnavi sunt în stare gravă și s-au înregistrat deja 25 decese, toate în aceeaşi provincie. Cazuri confirmate au apărut în Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi Thailanda.

Orașul Wuhan, izolat complet de restul lumii

 

Citește și
Wuhan
Virusul ucigaș din China. Orașul Wuhan a fost închis de autorități. Turiștii nu mai sunt primiți

Joi dimineaţă, oraşul Wuhan din centrul Chinei a fost izolat complet de restul lumii: trenurile şi cursele aeriene au fost suspendate. Sute de oameni au aşteptat până în ultima clipă să iasă din oraș, înainte ca toate mijloacele de transport în afara oraşului să fie oprite.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul contra noului coronavirus ar putea dura cel puțin un an. Ce spun specialiștii

În gări şi aeroport, oamenii au sperat până în ultima clipă. Pentru autorităţile locale, însă, misiunea de a izola complet oraşul este una extrem de grea.

Gauden Galea, reprezentant OMS: „Să încerci să controlezi un oraş de 11 milioane de oameni e ceva nou pentru cercetători, această măsură nu a mai fost încercată până acum, aşa că nu putem spune în acest moment dacă va merge sau nu.”

Autoritățile nu au spus exact pentru cât timp se va aplica această măsură extremă. Comitetul de urgenţă al Organizaţei Mondiale a Sănătăţii care s-a reunit aseară la Geneva a spus că decizia luată în oraşul Wuhan este una adecvată pentru situaţia actuală.

OMS ar putea decreta stare de urgență internațională

 

La Wuhan a ajuns şi o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care monitorizează măsurile de precauţie luate de oficialii chinezi.

Joi ar putea fi decretată starea de urgenţă internaţională. Din cauza ritmului în care se răspândeşte virusul, unii experţi cred că situaţia e mai gravă decât lasă să se intrevadă guvernul chinez.

Phillip Yin, consilier de comunicare: „Cel mai îngrijorător lucru e că au închis transportul public, ceea ce nu se face decât dacă e vorba despre un focar serios al epidemiei.”

CITEȘTE ȘI: Alertă în România din cauza noului virus: 50 de români s-au întors în țară din Wuhan

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune însă că numărul în creştere al bolnavilor confirmaţi poate fi explicat prin faptul că mulţi dintre cei aflaţi deja pe lista suspecţilor sunt infectaţi cu noul coronavirus.

 

Gauden Galea, reprezentant OMS în China: „Numărul pacienţilor va creşte. Chiar dacă va fi vorba de mii de oameni, nu vom fi surprinşi, nu e un indicator al gravităţii situaţiei. Dar este esenţial să fie descoperite cât de multe cazuri e posibil.”

Medicii din Wuhan lucrează contra-cronometru

 

În spitalele din Wuhan, personalul medical lucrează contra cronometru. Cei care au contact direct cu pacienţii bolnavi folosesc echipamente de protecţie de fiecare dată când intră în saloanele izolate.

Liu Hongjuan, asistentă a Spitalului Jinyintan din Wuhan: „Întâi verificăm starea pacientului şi semnele vitale, pentru a evita urgenţele. Apoi îi îngrijim pe pacienţii care sunt lucizi şi liniştiţi, vedem dacă nu se simt confortabil sau dacă vor să mănânce.”

Marea majoritate a celor infectaţi sunt localnici din Wuhan, turişti sau persoane care au călătorit din oraşul chinezesc spre alte ţări. Multe alte state, cum ar fi Australia sau chiar Ecuadorul, au început să monitorizeze aeroporturile pentru a preîntâmpina o eventuală apariţie a unor focare.

Persoanele care ajung în SUA trec prin controale în aeroport

 

Dr. Michael Ryan, reprezentant OMS: „Scopul pricipal este să limităm transmiterea acestui virus de la om la om, să reducem efectele secundare, în special în rândul celor care vin în contact direct cu pacienţii, vorbim de mediile spitaliceşti, şi evident trebuie să prevenim o altă extindere a virusului la nivel internaţional.”

Între timp, pe cele mai aglomerate aeroporturi din Statele Unite, pasagerilor veniți din China, prin zbor direct ori conexiune, li se distribuie chestionare speciale și li se ia temperatura.

Dr. Anthony Fauci, Director, U.S. Institute of Allergy and Infectious Diseases: „Verificările pe aeroporturi sunt utile, dar nu sunt infailibile. Pot trece fără problemă de camera termo cei care nu au încă febră, urmând ca simptomele să apară după ce ajung la destinația finală.”

În opinia unor specialiști, creșterea accelerată a numărului de cazuri noi și răspândirea lor geografică ar putea sugera că virusul se răspândește mai repede decât raportează în prezent autoritățile chineze.

Citește și...
Primele măsuri anunțate de România pentru a preveni apariția noului virus din China
Primele măsuri anunțate de România pentru a preveni apariția noului virus din China

România ia primele măsuri pentru a preveni posibilitatea ca noul tip de coronavirus din China, care a ucis până acum 9 oameni, să ajungă și în ţara noastră.

Virusul ucigaș din China. Orașul Wuhan a fost închis de autorități. Turiștii nu mai sunt primiți
Virusul ucigaș din China. Orașul Wuhan a fost închis de autorități. Turiștii nu mai sunt primiți

Numărul deceselor provocate de infectarea cu virusul 2019-nCoV, descoperit în China, a ajuns la 17, iar oficialii din această ţară avertizează că el poate suferi mutaţii şi că se poate răspândi mai mult.

Virusul gripal din China a alarmat omenirea. OMS vrea să declare „urgență internațională”
Virusul gripal din China a alarmat omenirea. OMS vrea să declare „urgență internațională”

Organizația Mondială a Sănătății ia în considerare declararea "urgenței internaționale", după ce autorităţile din China, au anunţat că noul virus gripal descoperit acolo se transmite de la om la om.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.