Epidemia de coronavirus. Mii de persoane, în carantină pe două vase de croazieră
Bilanţul epidemiei de coronavirus depistat în China se apropie de 500 de morţi, iar cazurile de infectare au depăşit 24.000 de mii.
Printre ei sunt şi o parte dintre pasagerii vasului de croazieră japonez plasat marți în carantină. În plus, miercuri, o altă navă de croazieră cu aproape 2.000 de oameni la bord a fost plasată în carantină în Hong Kong.
Coşmarul celor peste 3.500 de pasageri aflaţi la bordul vasului de croazieră japonez este departe de a se sfârşi. Autorităţile le-au prelungit perioada de carantină până la 2 săptămâni, după ce ultimele teste au arătat că 10 dintre călători au fost infectaţi cu coronavirus.
Greg Hunt, ministrul australian al Sănătăţii: „Pe nava de croazieră din Japonia se află doi australieni infectaţi cu coronavirus. Li se va acorda asistența medicală necesară și li se va facilita accesul la o unitate medicală adecvată din Japonia.”
Sute de persoane au fost internate în spitalul nou din Wuhan
Pe de altă parte, în oraşul Wuhan, considerat epicentrul epidemiei, spitalul construit în regim de urgenţă continuă să se umple de pacienţi. Peste 400 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt în prezent internate acolo. De ei au grijă peste 1.000 de doctori şi personal medical auxiliar aduşi special în zonă.
Yang Yadong, director Huang Gang Central Hospital: „Nu pot spune că nu mă sperie, dar m-am obișnuit. Pe măsură ce facilitățile și consumabilele continuă să se îmbunătățească, protecția personală a fost de asemenea îmbunătățită. Securitatea personalului medical poate fi acum garantată. ”
Chen Shaomin, viceprimar al orașului Huanggang: „Centrul regional de tratament Dabieshan a fost inițial programat să se deschidă în luna mai. Dar am lucrat intens în ultimele zile pentru a termină construcția şi să fie gata pentru pacienți. Aproape 500 de medici din provinciile Shandong și Hunan sunt de asemenea aici pentru a ajuta. Totodată, sosesc şi donații din toată țara. Deși situația este încă severă, cred că putem câștiga lupta împotriva epidemiei.”
Cu toate acestea, întregul oraş continuă să se află în carantină.
Un hotel de 4 stele din Wuhan, de exemplu, a fost şi el contaminat, acolo fiind nu mai puţin de 24 de cazuri. Oamenii au fost complet izolaţi. Fiecare are propria cameră şi li se ia temperatura corpului de 2 ori pe zi.
OMS monitorizează în continuare situația din China
Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă să monitorizeze situaţia din China şi pune presiune asupra autorităţilor de la Beijing pentru că această criză să nu devină una mondială.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Este important de subliniat că 99% dintre cazuri sunt în China, iar 97% dintre decese sunt în provincia Hubei. Este în continuare prima şi cea mai importantă urgenţă pentru China. Continuăm să colaborăm strâns cu guvernul chinez pentru a sprijini eforturile sale de a combate această epidemie chiar în epicentru. Această este cea mai bună ocazie de a preveni o criză globală extinsă."
De asemenea, directorul OMS a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze pentru combaterea răspândirii epidemiei şi în alte colţuri ale lumii.
Zeci de companii aeriene și-au anulat zborurile spre China
După ce zilele trecute zeci de companii aeriene internaţionale şi-au întrerupt zborurile spre China continentală, azi două linii aeriene au anunţat suspendarea zborurilor spre Hong Kong.
Măsura vine după ce ieri Hong Kong-ul a raportat primul deces din cauza virusului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!