Epidemia de coronavirus. Cetățenii străini sunt evacuați din China. Bilanțul crește alarmant
În ultimele 24 de ore, numărul pacienților infectați cu noul coronavirus a crescut cu aproape 3.700 și a ajuns la puțin peste 28.000.
Bilanțul bolnavilor care au murit se ridică la 563. Este cea mai mare creștere de la o zi la alta de la izbucnirea epidemiei.
Cele mai multe cazuri sunt în China, dar alte 24 de țări din întreaga lume duc o luptă inegală cu acest dușman încă necunoscut.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mii de persoane sunt în carantină pe două vase de croazieră
Între timp, câteva mii de pasageri de pe două nave de croazieră sunt ținuți în carantină în Japonia și în Hong Kong.
3.700 de pasageri și echipajul navei de croazieră Diamond Princess nu pot părăși vasul ancorat în portul Yokohama. Toți vor fi ținuți în carantină, în cabinele lor, două săptămâni, după ce, potrivit autorităților sanitare japoneze, cel puțin zece persoane de la bord au fost testate pozitiv pentru infecție cu coronavirus. Acestea au fost debarcate și duse la spital.
Pasager: „Viața s-a schimbat dramatic în ultimele 24 de ore. Nu avem voie să deschidem ușa cabinei și să ieșim pe coridoare.”
Doi soți au vrut să sărbătorească 50 de ani de căsnicie cu o croazieră. Acum sunt însă în carantină în cabina lor. Bărbatul, care suferă de diabet, se teme că nu va avea insulina necesară.
Pasager: „Suntem consemnați în cabine. Noi măcar avem noroc că ne aflăm într-o cabină cu balcon, așa că putem să luăm o gură de aer curat.”
În Hong Kong, peste 1.800 de pasageri și echipajul unui alt vas de croazieră sunt ținuți în carantină la bordul navei, care nu a fost lăsată să acosteze în Taiwan. Câteva zeci de angajați - spun autoritățile - au febră și tușesc.
Pasager: „Fiecare dintre noi se dezinfectează cum poate și purtăm măști sanitare. Doar în timpul mesei renunțăm la mască.”
Posibilă penurie a bunurilor de consum în Hong Kong
În Hong Kong, oamenii stau la coadă cu orele pentru măști sanitare. O persoană nu poate cumpără mai mult de o sută de bucăți.
Localnicii se tem și de o eventuală penurie a bunurilor de consum. Din cauza unui zvon potrivit căruia angajații unei fabrici nu se vor întoarce la muncă, supermarketurile au fost asaltate de oameni speriați.
Cetățenii străini de pe teritoriul Chinei sunt evacuați
Între timp, state din toată lumea continuă să-și evacueze cetățenii din Wuhan, dar și din alte locuri de pe teritoriul Chinei.
Două avioane au preluat 350 de cetăteni americani și i-au transportat în două baze militare de pe coasta de vest a Statelor Unite, unde vor rămâne în carantină timp de 14 zile.
Și Rusia și-a dus acasă 144 de cetăteni cu două aeronave militare. Unii dintre ei au fost la un pas să rămână în China.
Daniil Parfenovich, student: „Când ne-a venit rândul la controlul medical am pierdut trei oameni pentru că aveau o temperatură ridicată. E normal pentru unii oameni să aibă uneori febră, dar în orice caz, i-au ţinut acolo patru ore.”
Pe aeroportul din Budapesta, pasagerii care vin din China sunt scanați cu camere cu termoviziune. Cei cu o temperatura a corpului de peste 38 de grade Celsius sunt imediat examinați.
OMS anunță formarea unei echipe de specialiști pentru stoparea epidemiei
Organizația Mondială a Sănătătii a anunțat formarea unei echipe internaționale de specialiști, cu misiunea de a stopa epidemia și de a preveni alte focare. Dar este nevoie de peste 670 de milioane de dolari pentru acest proiect.
Michael J Ryan, director executiv: „Este o echipă multinațională, formată din experți globali din Nord și din Sud, din Est și din Vestul lumii, care acoperă domenii de la managementul clinic la virusologie, vaccinuri și crearea de medicamente.”
Oamenii de știință britanici au anunțat un avans semnificativ în cursa pentru obținerea unui vaccin. Potrivit șefului echipei de cercetători din Londra, tratamentul ar intra în stadiul de testare pe animale, posibil chiar săptămâna viitoare.