Epidemia de coronavirus. Bilanțul a ajuns la peste 1.800 de morţi în China

×
Codul embed a fost copiat

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a atins 1.873 de morţi în China continentală, după 93 de noi decese în provincia Hubei, potrivit cifrelor oficiale publicate marţi, relatează AFP.

Autorităţile medicale din Hubei, epicentrul epidemiei, au înregistrat marţi 1.837 de noi cazuri de contaminare, în scădere în raport cu ziua precedentă. În total, cel puţin 73.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus în China continentală.

Autorităţile chineze, care au izolat provincia Hubei pentru a încerca să ţină sub control epidemia, consideră că răspândirea noului coronavirus este pe cale să fie controlată deoarece numărul cazurilor raportate în afara acestei provincii din centrul ţării este în mod clar în scădere de la o zi la alta.

Cetățenii americani de pe nava Diamond Pricess au fost aduși în SUA

 

Cei aproximativ 400 de turiști americani aflaţi la bordul navei de croazieră Diamond Princess, unde au stat în carantină de teama coronavirusului, au fost duşi în Statele Unite. Acolo vor mai fi încă 14 zile izolați.

Citește și
coronavirus
Ce se întâmplă cu cei care s-au vindecat de coronavirus.Măsura autorităților din China
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Dacă nu dau semne de boală, pasagerii care au rămas pe navă vor putea ieşi din carantină miercuri.

Până acum, pe vasul de croazieră au fost confirmate 454 de îmbolnăviri.

Bucuria plecării de pe vasul de croazieră Diamond Princess s-a transformat în coșmar pentru mulți dintre turiștii americani.

Așadar, după o perioadă de carantină stresantă, a urmat o călătorie lungă, din Japonia până în California, lipsită de confort, pentru care unii nu au fost pregătiti.

American: „Ne-au trimis zeci de e-mailuri în care ne asigurau că nu va mai fi nicio carantină suplimentară. Şi acum tocmai ne-au spus că vom intra în carantină pentru încă 14 zile. Tocmai am pierdut o lună întreagă din viaţa mea.”

În timp ce unii sunt furioși pe Guvernul Statelor Unite, care a luat decizia evacuării după două săptămâni, alții sunt recunoscători.

American: „Guvernul (american) a păstrat mult tăcerea, dar acum ne dăm seama că tăcerea a fost pentru organizarea unui plan minunat.”

Un plan care le-a pus răbdarea la încercare multora - pentru că doar transferul de pe vas până la aeroport a durat zece ore, deși distanța se parcurge în 20 de minute în mod normal.

Iar interiorul avionului i-a uimit. Nu existau ferestre, scaunele tocmai fuseseră montate, iar toaletele erau improvizate.

American: „Nu sunt condiţii bune. Nimănui nu i s-a luat temperatura de către reprezentanţii oficiali ai guvernului sau alţi oficiali responsabili. Suntem în spaţii închise şi foarte înghesuite. Fiecare stă aproape de altcineva. Lângă mine urmează să se aşeze o fată. Pare periculos şi deloc sigur.”

Autoritătile au decis însă că zborul este sigur, deși la bord au urcat și 14 pasageri testați pozitiv pentru coronavirus, dar care nu prezentau simptomele bolii. Ei au fost totuși izolați de ceilalți pasageri. După un zbor de zece ore, cele două avioane au aterizat în California.

Starea românului infectat cu coronavirus este bună

 

Între timp, autoritățile noastre au anunțat din nou luni seară că starea românului infectat cu temutul COVID 19 este în continuare bună. Iar ceilalți 16 români rămaşi pe navă se simt bine.

Orașul Wuhan, în carantină de peste trei săptămâni

 

Pe de altă parte, presa americană subliniază că orașul Wuhan, epicentrul epidemiei, se află în carantină de peste trei săptămâni, iar strigătele de ajutor răzbăt în mediul online.

O femeie de 87 de ani este îngrijită de familia ei pentru că nu a reușit să o interneze, deși autoritătile se lăudau că au ridicat două spitale în timp record.

David Culver, corespondent CNN: „Dacă asculţi autorităţile, cazuri de genul acesta nu ar trebui să existe. Vicepremierul Chinei le-a cerut oficialilor să îi primească pe toţi cei care au nevoie, să nu fie omis nimeni. Şi a mai spus că, pentru a primi un pat în spital, nu trebuie să fi condiţionat de faptul că pacientul a fost testat pozitiv pentru virus sau nu. Dar, dacă te uiţi online, vezi o altă realitate, diferită şi şocantă.”

Pe rețelele sociale din China sunt sute de mesaje prin care oamenii imploră ajutor. Este și cazul unui bărbat. Rezultatele testelor făcute soției lui, cu simptome din 22 ianuarie, sunt negative. Dar radiografiile pulmonare arată că ambii plămâni sunt infectați. În aceste condiții, femeia nu este primită în niciun spital, iar comitetul de partid își declină responsabilitatea.

Bărbat: „Nu e nicio logică, chiar dacă rezultatul e negativ, doctorul a spus că nu se poate urma raportul testului cu acid nucleic. Le-am spus asta celor de la comitetul de partid, dar atitudinea lor. Fug de răspundere.”

Ziariștii de la CNN au cerut explicații autoritătilor din Wuhan și, după 36 de ore, au primit un răspuns, iar pacienții care au fost ignorați până atunci au intrat în atenția medicilor.

Dar, susțin jurnaliștii, zi de zi apar sute de mesaje disperate pe internet. Însă multe dintre ele sunt șterse la scurt timp după publicare.

Directorul unui spital din Wuhan a murit din cauza coronavirusului

 

Liu Zhiming, directorul spitalului Wuchang din Wuhan, a murit marți dimineață din cauza noului coronavirus, au anunțat reprezentanții Comisiei de Sănătate din Wuhan, conform CNN.

Medicul era specializat în neurochirurgie și este primul director de spital care moare din cauza epidemiei de coronavirus, care a început în Wuhan la sfârșitul anului 2019.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Epidemia din China poate afecta milioane de companii la nivel mondial. Avertismentul experților
Epidemia din China poate afecta milioane de companii la nivel mondial. Avertismentul experților

Epidemia provocată de noul coronavirus şi blocarea unei porţiuni uriaşe din China ar putea afecta peste 5 milioane de companii la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Dun & Bradstreet, relatează CNBC.

Ce se întâmplă cu cei care s-au vindecat de coronavirus.Măsura autorităților din China
Ce se întâmplă cu cei care s-au vindecat de coronavirus.Măsura autorităților din China

Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au cerut luni persoanelor vindecate de coronavirus să doneze sânge, din care medicii vor să extragă eşantioane de plasmă ce vor fi utilizate pentru îngrijirea bolnavilor aflaţi încă în stare gravă.

Pasagerii de pe Diamond Princess vor ieși miercuri din carantină. Starea românului bolnav
Pasagerii de pe Diamond Princess vor ieși miercuri din carantină. Starea românului bolnav

Românul infectat cu coronavirus, în Japonia, este în stare bună.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.