El este eroul de pe Costa Concordia. A salvat zeci de pasageri si a fost la un pas de moarte

Ultima actualizare: 11-10-2012 00:47
salvare barbat de pe vapor scufundat

Membrul echipajului gasit duminica la bordul vasului de croaziera scufundat in Italia salvase zeci de pasageri inainte de a ramane el insusi blocat 36 de ore intr-unul din restaurantele inundate, anunta AFP.

Manrico Giampietroni, in varsta de 57 de ani, a fost transportat la spitalul din Grosseto (regiunea Toscana), avand o fractura deschisa de gamba.

"Mi-a spus ca nu este un erou, dar eu il consider erou, este un altruist, se gandeşte mereu la altii", a declarat sotia sa, Laura, in varsta de 40 de ani.

Potrivit martorilor, dupa ce vasul de croaziera s-a izbit de stanci in jurul orei 21.45, Giampietroni a ajutat pana la ora 3.00 dimineata la evacuarea pasagerilor, cu ajutorul barcilor de salvare.

La miezul noptii, el a vorbit la telefon cu sotia, spunandu-i: "Stai calma, ajut pasagerii sa urce in barci, apoi ma voi salva si eu".

La ora 3.15, Manrico, care lucreaza la compania Costa Crociere de 18 ani, ii spunea unui prieten: "Este o catastrofa, dar facem tot posibilul pentru a ajuta pasagerii sa ajunga pe insula Giglio".

Apoi, despre el nu s-a mai stiut nimic pana duminica dimineata, cand echipele de salvare auzisera zgomote provenind din zona Puntii numarul 3.

"Am cazut intr-o gaura formata in podea, in timp ce incercam sa merg spre cabina comandantului; am cazut cinci metri si am simtit o mare durere la picior", a povestit Giampetroni dupa ce a fost salvat.

El a stat blocat zeci de ore in sala restaurantelor, in timp ce nivelul apei crestea.

"Era intuneric, eram ingrozit ca eram singur, dar nu mi-am pierdut speranta; am stiut mereu ca voi iesi", a spus el.

"Cand am auzit ca veneau echipele de salvare spre mine, cand ma auzeau strigand si plangand, aceea a fost o experienta incredibila", adauga Giampietroni, care a fost recuperat duminica la pranz de echipele de interventie.

La randul sau, directorul companiei Costa Crociere, societate proprietara a pachebotului care a naufragiat vineri, a deplans eroarea umana "incomensurabila" a capitanului.

Pier Luigi Foschi, directorul companiei, si-a aratat spijinul fata de echipajul navei Costa Concordia, "care s-a comportat eroic". Membrii echipajului au reusit sa evacueze "peste 4.000 de persoane in doua ore", a mai adaugat acesta.

Comandantul vasului, Franscesco Schetinno, se afla in arest de vineri, fiind acuzat de omucidere si abandonarea navei. Potrivit mai multor martori oculari, el s-a apropiat prea mult de coasta, doar pentru a saluta cei 800 de locuitori ai insulei Giglio.

"Este vorba despre o manevra fara aprobare si neprevazuta de Costa", care "se disociaza de aceasta conduita", a mai adaugat Foschi. El precizeaza ca vaporul nu avea defectiuni tehnice.

Naufragiul navei Costa Concordia s-a soldat cu sase morti, 60 de raniti si 15 persoane disparute, conform unui bilant provizoriu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO