El este atacatorul din Londra. Mărturii terifiante din momentul atacului


Ultimul update: Luni 03 Februarie 2020 09:03
Data publicarii: Luni 03 Februarie 2020 07:40
Categorie: Stiri externe

Atacul armat care a provocat panică, duminică, în sudul Londrei, a fost de natură islamistă, au spus poliţiştii britanici.

Cel puţin 3 persoane au fost rănite în timpul incidentului, două dintre ele înjunghiate de agresor.

Mai mulţi poliţişti aflaţi în zonă au intervenit imediat şi l-au împuşcat mortal pe suspect, în timp ce trecătorii s-au refugiat în magazine ori cafenele.

În vârstă de 20 de ani, autorul atacului fusese eliberat din închisoare cu doar câteva zile în urmă, fiind condamnat pentru infracţiuni în legătură cu terorismul.

Atacul a avut loc duminică după-amiază, pe Streatham Road. În imaginile filmate de un martor, la scurt timp după incident, se poate observa cadavrul suspectului întins pe trotuar. Oamenii legii au creat imediat un perimetru de securitate şi nimeni în afara agenţilor şi medicilor legişti nu a mai avut acces în zonă. Operaţiunea a fost monitorizată pas cu pas atât de la sol, cât şi din aer. Numeroase maşini de poliţie au flancat strada de la un capăt la celălalt şi un elicoper a survolat până la lăsarea întunericului.

Şocaţi de cele întâmplate, martorii au povestit momentele de coşmar prin care au trecut.

Martor: "Am văzut dintr-o dată cum oamenii se împingeau unii pe alţii în jurul acelui magazin şi la un moment dat am auzit un urlet şi toată lumea a început să alerge care încotro".

Un alt martor a spus că agresorul avea asupra sa o macetă şi "nişte cutii din tablă de culoare argintie pe piept".

Trei persoane au fost rănite în timpul atacului. Două au fost înjunghiate, iar o a treia a fost rănită uşor de un geam care s-a spart atunci când poliţia a deschis focul pentru a-l anihila pe atacator.

Karker Tahir, martor: "Individul se plimbă dintr-un loc în altul pe trotuar şi avea pe el ceva ce semăna cu o vestă cu explozibil, nu ştiu exact. În spatele lui erau câţiva ofiţeri de poliţie care îl ameninţau cu o armă şi îi tot spuneau să se oprească. A fost un şoc pentru că la un moment dat agenţii au trebuit să îl împuşte de 2-3 ori. După ce l-au împuşcat, au venit la noi şi ne-au spus că trebuie să plecăm imediat pentru că are o bombă sau ceva asemănător pe el şi trebuie să evacăm zona. A mai trăit încă 2-3 minute pentru că l-am văzut cum şi-a ridicat capul, dar evident nimeni nu a vrut să se apropie de el pentru că avea o vestă (cu explozibil)".

Poliţia Metropolitană, care s-a reunit de urgenţă aseară la Downing Street 10, a spus că dispozitivul explozibil pe care atacatortul în avea ataşat de corp era unul fals.

Steve House, comisar Metropolitan Police: "Credem că a fost vorba de un incident izolat. Ofiţerii au reacţionat incredibil de repede".

Agresorul avea 20 de ani, fusese eliberat recent din închisoare şi era încă supravegheat de poliţişti. Deşi autorităţile britanice au catalogat incidentul drept unul de natură islamistă, momentan nu au făcut publice mai multe detalii legate de agresor şi de motivele care l-au împins să comită teribila faptă.

Țara fostă comunistă care a depășit Portugalia și se apropie de Italia la PIB per capita
Incident terorist în Londra. Atacatorul ucis de poliție ar fi fost islamist
VIDEO PROTVPLUS.RO