Echipa sinucigasa de la Fukushima e platita regeste. Cat valoreaza samuraii
“Echipa sinucigasa” sau “samuraii”, cum a fost numit grupul de muncitori care incearca in continuare sa evite un dezastru nuclear la Fukushima, este platita foarte bine de catre guvernul japonez pentru sacrificiul de care da dovada.
Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns in Romania
VEZI AICI momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima
Miezul reactorului 2 s-a topit aproape complet
Miezul reactorului 2 de la Fukushima se pare ca s-a topit aproape complet, a avertizat marti un expert, raspandind temeri ca muncitorii nu vor putea salva reactorul si ca gazele radioactive ar putea ajunge in atmosfera.
Richard Lahey, care a fost unul dintre sefii cercetarilor de siguranta a reactorului la General Electric cand compania a instalat unitatile la Fukushima, a spus ca muncitorii care au tot pompat apa peste trei reactoare in incercarea de a evita topirea combustibilului radioactive, au pierdut practic batalia.
Muncitorii de la Fukushima, platiti cu 1.000 de euro pe zi
Potrivit The Independent, muncitorii primesc sume cuprinse intre 80.000 si 100.000 de yeni pe zi, adica in jur de 1.000 de euro. Suma a fost dezvaluita de catre un fost muncitor care a facut parte din echipa care a lucrat la Fukushima.
Anuntul ingrijorator a venit pe fondul informatiilor potrivit carora angajatii, ramasi la Fukushima si care se expun la un nivel inalt de radiatii in incercarea de a controla reactoarele supraincalzite ale centralei nucleare, sunt platiti cu sume imense pentru efortul imens, dar sinucigas, in acelasi timp.
Radiatiile, inamicul care pandeste la tot pasul
Intre timp, operatorul centralei, TEPCO, spera sa opreasca o noua criza a contaminarii radioactive care ar putea duce la evacuarea altor 130.000 de oameni. Oricum, urme de radiatii au fost gasite in lapte, legume si apa de la robinet si chiar in apa oceanica din jurul centralei. Teste facute de guvernul japonez au aratat marti ca o cantitate mica de plutoniu, unul dintre cele mai periculoase elemente chimice, s-a inflitrat in solul din afara centralei.
Televiziunea de stat japoneza, NHK, a relatat ca tunelele subterane care leaga reactoarele 1, 2 si 3 sunt pline cu apa in care nivelul radiatiilor este extrem de ridicat: 1.000 de milisiverti pe ora. O parte dintre muncitorii de la Fukushima incearca sa opreasca scurgerea apei in ocean, la doar 55 sau 70 de metri distanta, cu saci cu nisip care contin concentratii de Cesiu 137.
Lupta inignerilor de la Fukushima Daiichi este un titanica. Pe de o parte incearca sa reporneasca sistemul de racire si se expun la radiatiile ucigatoare, iar pe de alta, in lipsa curentului electric, actioneaza pe intuneric si de multe ori sunt nevoiti sa faca un pas inapoi, sa se retraga.