Pacientul cu arsuri grave, întors din drumul spre Belgia pentru că s-a defectat avionul. Abia ieșise din reparații capitale

28-01-2021 18:38


Pacientul cu arsuri grave, întors din drumul spre...
După o săptămână de așteptare, pacientul cu ...

Situație dramatică pentru un bărbat de 52 de ani cu arsuri pe 70 % din suprafața corpului.

După zile de chin, joi ar fi trebuit să ajungă cu un avion în Belgia, însă aparatul de zbor s-a defectat și, din motive de siguranță, misiunea de salvare a fost anulată.

Pentru pacient este cu atât mai dificil, cu cât a fost internat deja în două spitale, iar un prim zbor s-a anulat din cauza ninsorii.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, s-a electrocutat la locul de muncă, în Constanța. În urmă cu o săptămână a fost adus cu un elicopter SMURD la Iaşi, la Clinica de Arşi de la Spitalul Sfântul Spiridon, unde a primit îngrijiri medicale în secţia de Terapie Intensivă.

Familia a fost cea care i-a găsit apoi un loc într-o clinică de profil din străinătate. Abia în urmă cu 2 zile, Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul de zbor pentru acest pacient.

Clinica privată din Belgia a cerut plata în avans pentru o lună de zile. 

Mihaela Ganea, soția bărbatului: "A doua zi după ce a ajuns la Iași, doctorul curant, medicul de acolo, mi-a spus în fiecare zi că este stabil și că poate fi transferat. Acum vor să se spele pe mâini! A fost posibil de transferat! Ne-am încurcat în hârtii, ne-am încurcat în mailuri, am așteptat. Angajatorul lui a plătit către clinica din Belgia un avans tocmai ca să-l ducă acolo, să-l primească, că statul român plătește, dar plătește greu".

Raed Arafat, șeful DSU: ”S-a încercat peste tot să găsim loc. Am încercat la Viena, la Gratz, în Germania. Nu s-a găsit loc. În condițiile de astăzi ale pandemiei, foarte greu găsim locuri pentru pacienți în alte țări, mai ales cand e vorba de arșii de terapie intensivă”. 

Inițial, misiunea de zbor a fost planificată să se desfășoare miercuri, dar - din cauza condițiilor meteo nefavorabile - a fost anulată.

 

Avionul care s-a defectat abia ieșise din reparații capitale

 

Joi, procedura s-a reluat. Avionul Piper PA-42 Cheyenne III, aflat în dotarea Inspectoratului General de Aviație, a plecat de la București spre Iași, la 8:00 dimineața.

A preluat, în sfârșit, pacientul cu arsuri grave și, teoretic, se îndrepta cu el spre Belgia. La Timișoara, a făcut o escală pentru alimentare.

La scurt timp, după decolare, pilotul a anunțat că avionul s-a defectat și nu poate continua cursa către Bruxelles.

Raed Arafat: "La Timișoara, după alimentare, în cursul decolării, sistemul de presurizare n-a funcționat. Pilotul a luat decizia corectă de a se întoarce și a primit dispoziția să vină către București, pentru că putea să vină la înălțime joasă în România".

Mihaela Ganea: "Nu înțeleg de ce trebuie să așteptăm atât, este incredibil. Soțul meu este purtat pe drum în stare foarte gravă de atâtea zilea. Eu ce să fac, cum să-l duc că l-aș duce eu, cu ce să-l duc?!”.

Însoțit de echipa medicală, bărbatul a fost internat la Spitalul Floreasca din Capitală - la secția de chirurgie plastică și reparatorie. Starea lui de sănătate va fi evaluată și se va lua o decizie dacă pacientul va mai pleca în Belgia sau va rămâne la București.

Cu doar două zile în urmă, Raed Arafat anunța pe Facebook că avionul care joi a plecat spre Belgia și s-a defectat tocmai a ieșit din reparații și a reintrat în serviciu.

Joi, secretarul de stat a precizat că reparațiile capitale au fost doar la motoare, nu și la instalația de presurizare a avionului.

Din momentul recepționarii, aeronava a zburat 40 de ore și a îndeplinit cu succes 3 misiuni SMURD, dintre care două externe și una pe teritoriul României. În niciunul dintre cazuri nu au fost înregistrate probleme tehnice.
 

 

EXPLICAŢIILE SMURD:
 

În privința misiunii de transfer în Belgia a unui pacient cu arsuri prin electrocuție cu o aeronavă SMURD, planificată pentru a fi îndeplinită astăzi, pentru informarea corectă a opiniei publice, precizăm următoarele:

Misiunea a fost planificată să se desfășoare ieri, 27.01.2021, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08.00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la București pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuție, de la Iași la Bruxelles, Belgia.

Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iași, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timișoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timișoara, piloții IGAv au constat functionarea necorespunzătoare a instalației de presurizare a cabinei avionului și astfel misiunea de zbor a fost anulată.

Ca urmare a constatării acestei funcționari necorespunzătoare a instalației de presurizare, misiunea de transfer în Belgia nu putea fi executată în siguranță, fiind necesar zborul la o altitudine mare, aceasta putând pune în pericol viețile celor aflați la bord, pacient și personalul navigant reprezentat de piloți și echipa medicală.

Dat fiind faptul că zborul la o altitudine optimă, de siguranță nu reprezenta nici un risc, a fost luată decizia transferului pacientului la București. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, pacientul va fi internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, la secția de chirurgie plastică și reparatorie.

Precizăm faptul că avionul a fost recepțioant în data de 28.12.2020, după efectuarea unor lucrări de reparații capitale la un motor, revizie majoră la celalalt motor și lucrări periodice după 100 de ore de zbor, nefiind executate reparații la instalația de presurizare a avionului.

Din momentul recepționării, aeronava a zburat 40 de ore și a îndeplinit cu succes 3 misiuni SMURD, dintre care 2 externe și 1 pe teritoriul României, nefiind întâmpinate probleme de natură tehnică


VIDEO PROTVPLUS.RO