După ce Polonia a refuzat să acorde vize delegaţiei Rusiei, Moscova acuză Occidentul că subminează OSCE
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că a respins șansa de a face din OSCE o adevărată punte de legătură cu Rusia după Războiul Rece.
Polonia a refuzat delegaţiei Rusiei vizele pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe ai OSCE, joi şi vineri, la Lodz, şi a declarat că Moscova va fi reprezentată în schimb de reprezentantul său permanent la OSCE, scrie Reuters, citată de Agerpres.
La o conferinţă de presă programată să coincidă cu reuniunea, Lavrov a enumerat o listă de nemulţumiri istorice ale Rusiei faţă de Occident, afirmând că „extinderea nesăbuită” a NATO a devalorizat principiile de bază ale OSCE, organizaţie cu 57 de ţări membre, cel mai important organism de supraveghere a securităţii şi drepturilor din Europa.
„Profitând de superioritatea sa numerică în această organizaţie, Occidentul încearcă de mulţi ani să o privatizeze, dacă vreţi. Sau poate că este mai corect să spunem că încearcă să preia OSCE, să subjuge această ultimă platformă de dialog regional”, a spus Lavrov.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă Rusia ar putea părăsi organismul pan-european.
„În virtutea poziţiei pe care o adoptă OSCE, organizaţia îşi pierde automat eficienţa. Iar organizaţia îşi pierde oportunitatea, nu în cuvinte, ci în fapte, de a aborda problemele de securitate şi cooperare în Europa”, a declarat Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.
Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din OSCE pentru că şi-a invadat vecinul. De asemenea, Kievul a obiectat faţă de titlul unui eveniment din cadrul reuniunii de la Lodz, care se referea la faptul că OSCE se află la o răscruce de drumuri.
„Am îndrăznit să nu fiu de acord cu titlul. OSCE se află pe o autostradă spre iad pentru că Rusia abuzează de regulile şi principiile sale ...”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
„S-a încercat totul în ceea ce priveşte Rusia: să mulţumeşti, să linişteşti, să fii amabil, să fii neutru, să te angajezi, să nu spui lucrurilor pe nume. Concluzia: ar fi mai bine ca OSCE să continue fără Rusia”.