Donald Trump susține că e „foarte probabil” să îl revadă pe Kim Jong-un. Avertismentul analiștilor

21-08-2018 18:22


Kim Jong-un si Donald Trump

Președintele american Donald Trump a afirmat că „este foarte probabil” să se întâlnească din nou cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, penttru a discuta despre programul niclear al Coreei de Nord.

Donald Trump le-a declarat, luni, reporterilor că este dispus să stabilească o nouă întrevedere cu liderul de la Phenian, opinând că au fost înregistrate progrese în ceea ce privește denuclearizarea Peninsulei Coreea, informează Newsweek.

Potrivit sursei citate, pentru Kim Jong-un, o întrevedere cu Donald Trump reprezintă un mare avantaj, pentru că își poate reafirma legitimitatea pe scena internațională și le poate demonstra cetățenilor nord-coreeni că este relevant.

Unii analiști consideră că „nu este înțelept” din partea lui Trump să îl răsplătească pe Kim Jong-un, având în vedere că a luat foarte puține măsuri după summitul care a avut loc în luna iunie.

„Cred că o idee mai bună ar fi fost ca mai întâi să-l mai trimită pe Secretarul de Stat Mike Pompeo într-o ultimă vizită la Phenian. Astfel, Pompeo i-ar putea testa lui Kim intențiile și să vadă dacă este cu adevărat dispus să fie de acord cu denuclearizarea. În acest punct, ar fi mai bine să amâne o nouă întrevedere până când se observă o rază de speranță”, a precizat Harry Kazianis, directorul departamentului de Studii ale Apărării de la Centrul Național din Washington.

El a adăugat că deja au avut loc trei vizite ale șefului diplomației, cât și un summit Kim-Trump. „A-i oferi lui Kim prilejul unui alt summit, cel puțin la acest moment, nu ar fi deloc productiv.”

Un summit istoric a avut loc în luna iunie la Singapore, între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun în care au pledat să colaboreze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea. La acel moment, mulți diplomați au criticat declarația, spunând că nu include detalii specifice.

Statele Unite a pus presiune pe Coreea de Nord să ofere detalii privind programul nuclear, incluzând numărul de arme nucleare, locațiile facilităților și să le permită inspectorilor internaționali să monitorizeze întregul proces de denuclearizare.

În ultimele luni, Phenianul a criticat Administrația Trump precizând că are „pretenții unilaterale”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: newsweek.com

VIDEO PROTVPLUS.RO