Pompeo: "Sunt mari şanse ca Iranul să atace". Ce replică pregătesc Statele Unite


Ultimul update: Duminica 05 Ianuarie 2020 20:04
Data publicarii: Duminica 05 Ianuarie 2020 20:00
Categorie: Stiri externe

Şeful diplomaţiei americane a reacţionat la ultimele avertismente transmise de Iran şi de Hezbollah privind represalii pentru moartea generalului Qassem Soleimani,

 

Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis duminică faptul că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Qassem Soleimani, el asigurând însă că SUA vor respecta dreptul internaţional în orice acţiune împotriva Iranului, după declaraţia controversată a preşedintelui Donald Trump, care a spus că SUA ar putea răspunde prin lovirea a 52 de obiective iraniene, inclusiv situri culturale, consemnează AFP.

''Estimăm că sunt mari şanse ca Iranul să comită o greşeală şi să ia decizia de a ataca forţe ale noastre, militari ai noştri în Irak sau soldaţi în nord-estul Siriei. Iranul ar face o gravă greşeală dacă va ataca, dar noi ne pregătim '', a spus Pompeo la postul Fox News.

Generalul iranian Hossein Dehghan, consilier militar al ghidului suprem iranian, declarase anterior ediţiei iraniene a postului CNN că riposta Iranului pentru uciderea lui Soleimani ''va fi cu siguranţă militară şi împotriva instalaţiilor militare'' americane.

Solicitat să comenteze această declaraţie, Pompeo a răspuns că Washingtonul se pregăteşte pentru ''mai multe feluri de răspuns''. El a evocat desfăşurarea anunţată a 3000-3500 de militari americani suplimentari în regiune şi consolidarea ''sistemelor de securitate cibernetice pentru a ne asigura că sunt cât mai bine pregătite''.

Întrebat despre rezoluţia prin care parlamentul de la Bagdad a cerut retragerea tuturor trupelor străine din Irak, susţinută de premierul irakian Adel Abdel Mahdi, Pompeo a amintit că acesta din urmă este prim-ministru demisionar, adăugând că acest premier se confruntă în plus cu ''ameninţări imense'' din partea liderilor iranieni.

Statele Unite au în prezent desfăşuraţi în Irak circa 5.200 de militari, oficial pentru ''a asista şi instrui'' armata irakiană şi pentru a preveni reafirmarea grupării jihadiste Statul Islamic. Efectivele militare americane în întreg Orientul Mijlociu ajung la circa 60.000 de militari. Dar coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat, tot duminică, suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

Pe de altă parte, într-o altă declaraţie, acordată postului ABC, Pompeo a asigurat că SUA vor respecta ''dreptul internaţional'', precizare care vine după ce preşedintele Donald Trump a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene - numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran - care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice. Atât oficiali iranieni cât şi politicieni americani din cadrul opoziţiei democrate i-au atras însă atenţia că atacarea unor astfel de situri poate fi considerată crimă de război.

''Vom acţiona în cadrul legii'', a răspuns Pompeo, dar a refuzat să ofere alte detalii despre posibilele ţinte ale unei eventuale operaţiuni militare americane împotriva Iranului.

Acesta din urmă a promis răzbunare ''la momentul şi locul potrivit'' după uciderea într-un raid cu dronă pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu. El conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune.

Liderul Hezbollah a anunţat cine
Parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor americane din ţară. Reacţia SUA
Rămășițele lui Soleimani, testate genetic. Cum a ajuns trupul generalului în Iran
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33