Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a castigat luni alegerile primare republicane in statul american Iowa, potrivit televiziunilor americane, citate de AFP, transmite Agerpres.

Miliardarul Donald Trump si senatorul Marco Rubio concureaza la mica distanta unul de altul pentru locul al doilea.

Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obtinut in jur de 28 % din voturi in acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecarui partid in cursa pentru presedintie.

In fata sustinatorilor sai, Ted Cruz - care a beneficiat de voturilor adeptilor Bisericii evanghelice (63 % dintre alegatori in Iowa) - si-a inceput discursul invocandu-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: 'Viitorul presedinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbysti, ci de popor, poporul american'.

'Aceasta seara este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a sapte ani de compromis total in afara controlului Washingtonului', a adaugat el.

Donald Trump, multa vreme in fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat indeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.

Donald Trump, care a suscitat polemici prin pozitia sa antiimigratie si antimusulmana, a adoptat un ton neobisnuit de umil. El i-a multumit lui Ted Cruz, recunoscand ca nu este decat al doilea, si a lansat: 'Sunt onorat, sunt onorat'. Miliardarul a mers pana acolo incat s-a intrebat in fata admiratorilor daca nu ar fi cazul sa-si cumpere o ferma in Iowa.

Tinta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc urmatoarele alegeri primare, in 9 februarie. El a promis victorie sustinatorilor sai, dar pe un ton mai umil decat de obicei: 'Veti castiga atat de mult datorita mie incat va veti satura de atat castig'.

Marco Rubio a recunscut ca Ted Cruz a meritat victoria.

Ceilalti noua candidati sunt departe in urma lor: Ben Carson a primit putin peste 9 % din sufragii, Rand Paul a terminat cu 4,5 %, totusi in fata lui Jeb Bush, fiul si fratele fostilor presedinti George H. W. Bush si George W. Bush, care a adunat mai putin de 3 % din voturi.

John Kasich, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Chris Christie si Rick Santorum sunt cotati toti cu mai putin de 2 % din voturi, iar Mike Huckabee a anuntat de altfel ca se retrage din cursa.

Sanders si Clinton, la "cvasiegalitate"

Bernie Sanders a afirmat luni seara ca este la "cvasiegalitate" cu rivala sa Hillary Clinton in alegerile primare democrate din statul american Iowa in vederea investirii la alegerile prezidentiale, potrivit AFP.

Luni la miezul noptii, fosta sefa a Departamentului de Stat al SUA obtinuse 49,8% din voturile democratilor, fata de 49,6% pentru Bernie Sanders, conform numararii sufragiilor in 94 % din circumscriptii.

"Noi nu aveam organizatie politica, nici bani, nici nume, nu eram cunoscuti. si in aceasta seara, cand rezultatele definitive nu sunt inca cunoscute s-ar spune ca suntem la cvasiegalitate", cu dna Clinton, a lansat senatorul de Vermont, care se declara socialist si promite o "revolutie politica".

El a afirmat ca a castigat jumatate din delegati in Iowa, care vor fi trimisi la conventia partidului democrat pentru a-l alege pe candidatul la prezidentiale.

"Locuitorii din Iowa au trimis un mesaj foarte profund establishment-ului politic, establishment-ului economic si establishment-ului canalelor media", a declarat el.

Sanders a sustinut in fata partizanilor sai sloganul democratic "o persoana - un vot. Nu miliardari care cumpara alegeri."

Hillary Clinton, considerata favorita pe plan national, a evitat sa-si clameze victoria, declarandu-se doar "entuziasta la ideea dezbaterii cu senatorul Sanders in cea mai buna maniera de a duce lupta pentru America".

"Noi trebuie sa fim uniti, viziunea si candidatii republicani ne-ar diviza", a declarat ea in fata sustinatorilor proprii. "Sa castigam acum investitura", a lansat ea.