Concluziile lui Donald Trump, în urma întâlnirii cu Kim Jong Un. ”Vom denucleariza complet peninsula”

Donald Trump
AFP

Președintele Statelor Unite ale Americii a precizat în conferința de presă susținută, marți, în urma summitului din Singapore, unde s-a întâlnit cu Kim Jong Un, că cele două state s-au angajat să ”denuclearizeze complet penisula nord-coreeană”.

Am semnat o înțelegere la care ne angajăm la această denuclearizare completă a peninsulei nord-coreene”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Trump a declarat presei că liderul nord-coreean a dat asigurări că Coreea de Nord este în plin proces de distrugere a unui sit important de testare a armelor nucleare.

Coreea de Nord distruge deja un sit de testare a rachetelor”, a transmis Trump.

Citește și
document trump - kim
Summit Trump-Kim. Angajamentele luate de cele două state în urma întâlnirii istorice

Acest angajament nu a fost inclus în declarația comună pe care au semnat-o cei doi lideri, însă Trump a precizat: ”Am fost de acord cu asta după semnarea acordului”.

Donald Trump Kim Jong-un summit

Întâlnirea cu Kim Jong Un a fost onestă, directă și productivă”, a transmis Trump. ”Kim ar putea fi amintit ca liderul care stă la baza unei noi ere de prosperitate pentru poporul său”, a mai adăugat liderul american.

Președintele Trump a răspuns la o întrebare privind drepturile omului din Coreea de Nord, în special despre cazul lui Otto Warmbier, studentul american care a fost încarcerat în Coreea de Nord și a murit după repatrierea în SUA.

"A fost un lucru teribil, a fost brutal, mulți oameni au început să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă, inclusiv în Coreea de Nord", a spus Trump. "Cred că fără Otto, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Otto a fost un om a cărui moarte nu a fost în zadar", a continuat liderul american.

Trump a transmis că SUA vor stopa ”acțiunile militare”, făcând referire la exercițiile comune cu Coreea de Sud, pe care Coreea de Nord le-a catalogat ca fiind provocatoare. Liderul de la Casa Albă a spus că speră să retragă în cele din urmă forțele americane din Coreea de Sud, precizând că acest lucru ”nu face parte din ecuație în acest moment”.

În cadrul conferinței, Trump și-a exprimat dorința ca răboiul coreean să ajungă în cele din urmă la final, după aproape 70 de ani de la declanșare.

Aproape 70 de ani în urmă, gândiți-vă, acum 70 de ani, un conflict extrem de sângeros a devastat peninsula coreeană. Numeroși oameni au murit în conflict, inclusiv zeci de mii de americani curajoși. Nu s-a încheiat niciodată, dar acum toți avem speranța că se va termina curând. Trecutul nu trebuie să ne definească viitorul. Conflictul de ieri nu trebuie să fie războiul de mâine, iar istoria a dovedit mereu că adversarii pot deveni prieteni”, a spus Trump.

Președintele Trump a apreciat capacitatea lui Kim Jong Un de a conduce o țară la o vârstă fragedă, atunci când a fost întrebat despre tacticile brutale ale lui Kim.

"Este foarte talentat", a spus Trump, lăudând capacitatea lui Kim de a "prelua o situație cum el a făcut-o la vârsta de 26 de ani, să o conducă și să o conducă dur".

Donald Trump a declarat că este încrezător că liderul nord-coreean va respecta documentul pe care amândoi l-au semnat.

Nu cred că au avut vreodată încredere într-un președinte la fel ca acum pentru a termina lucruri și abilitatea de a le face”, a spus Trump. ”A fost extrem de ferm în faptul că vrea să facă acest lucru, cred că vrea acest lucru la fel de mult sau chiar mai mult decât mine. Văd un viitor luminos pentru Coreea de Nord”, a continuat liderul american.

Donald Trump Kim Jong-un summit

Întrebat dacă are încredere în Kim Jon Un, Donald Trump a afirmat scurt. ”Da. Eu cred că vrea să termine lucrurile”.

Donald Trump a declarat presei că va vizita Phenianul ”la un moment dat”. ”Aceasta va fi o zi pe care o voi aștepta foarte mult, dar la momentul potrivit”, a spus el, care a adăugat că l-a invitat pe Kim Jong Un la Casa Albă, iar el a acceptat.

Președintele Trump a declarat că va presa Coreea de Nord să denuclearizeze ”cât de repede poate mecanic” peninsula, dar a recunoscut că ar putea dura mult timp. ”Din punct de vedere științific, s-ar putea să așteptăm o perioadă de timp”, a spus el. ”Dar dacă începe procesul, asta înseamnă mult”.

Președintele american a subliniat faptul că sancțiunile vor fi eliminate ”atunci când suntem siguri că nu mai există factori nucleari”. ”Aștept cu nerăbdare să le ridic”, a adăugat el.

Trump a răspuns și criticilor care au spus că SUA nu au de câștigat nimic în urma întâlnirii cu Kim Jong Un.

Președintele a fost de acord să se întâlnească, el a renunțat la atât de multe”, a spus el, parafrazându-și criticii. ”Nu am renunțat la nimic, am venit aici, nu am dormit timp de 25 de ore, dar ceea ce am făcut a fost potrivit să o fac”, le-a răspuns Trump, care a precizat că summitul este la ”fel de bun și pentru SUA, la fel cum este și pentru Coreea de Nord”.

Trump a subliniat faptul că numai o persoană care nu-l ”place pe Donald Trump” ar putea să spună că SUA nu au avut nimic de câștigat, invocând angajamentul lui Kim de a denucleariza peninsula, revenirea celor trei ostatici americani și angajamentul de a recupera rămășițele eroilor americani căzuți în Coreea de Nord.

Întrebat de deținuții nord-coreeni, care sunt ținuți în lagăre în condiții inumane, Trump a spus că în urma întâlnirii cu Kim Jong Un ei ar fi unii dintre marii câștigători.

Cred că i-am ajutat. La un moment dat cred că va face lucruri în legătură cu asta. Cred că sunt unii dintre marii câștigători de astăzi, acel grup foarte mare de oameni despre care vorbiți cred că va fi unul dintre marii câștigători de grup”, a transmis Trump.

Liderul american a spus că SUA nu vor suporta costurile de denuclearizare a peninsulei nord-coreene, în timp ce este sancționată. Trump a sugerat că Japonia și Coreea de Sud i-ar putea oferi asistență financiară. ”SUA nu vor trebui să-i ajute”, a spus Trump.

Întrebat despre o altă întâlnire cu Kim Jong Un, președintele american a declarat reporterilor că nu a fost stabilită încă. ”Probabil că vom avea nevoie de un alt summit”, a spus Trump.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
Citește și...
Fostul baschetbalist american Dennis Rodman a plâns la summit-ul Trump-Kim
Fostul baschetbalist american Dennis Rodman a plâns la summit-ul Trump-Kim

Fostul baschetbalist american Dennis Rodman, care se consideră "instigatorul" summit-ului Trump-Kim, a izbucnit în lacrimi în momentul în are cei doi lideri s-au întâlnit, marţi la Singapore, informează cotidianul sportiv L'Equipe, potrivit Agerpres.

Summit Trump-Kim. Angajamentele luate de cele două state în urma întâlnirii istorice
Summit Trump-Kim. Angajamentele luate de cele două state în urma întâlnirii istorice

Textul Declaraţiei Comune a preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore, şi prezentat integral de agenţia Reuters.

Momentul în care Trump i-a strâns mâna lui Kim Jong-un pentru prima dată. Analiza experților
Momentul în care Trump i-a strâns mâna lui Kim Jong-un pentru prima dată. Analiza experților

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, care s-au întâlnit marţi în cadrul unui summit istoric în Singapore, au încercat amândoi să-şi impună controlul, dar au dat şi oarece semne de anxietate.

Summit istoric. Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un acord. ”Am format o relație specială”
Summit istoric. Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un acord. ”Am format o relație specială”

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un au semnat un acord comun între cele două state, în urma summitului istoric dintre cei doi lideri, organizat la Singapore. 

Recomandări
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet

După ce am intrat complet în spațiul Schengen, în noul an, din 31 martie, vom putea călători în Statele Unite fără vize.

Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat
Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat

Consiliul de monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice fac, sâmbătă, verificări în patru centre din Târgu Mureş, unde au găsit copii închişi în camere cu zăvor şi care ar fi fost trataţi cu medicamente expirate.

Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”
Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”

Lista cu disciplinele studiate la liceu, așa-numitul plan-cadru, va fi elaborată după consultarea unor experți, români și străini, a anunțat noul ministru al Educației, Daniel David.