Donald Trump, în conflict cu oficialii din Sănătate. Când vrea să redeschidă școlile

Ultima actualizare: 09-07-2020 09:38

În Statele Unite, preşedintele Donald Trump a intrat în conflict deschis cu oficialii medicali, de data asta pe tema redeschiderii şcolilor americane.

Liderul de la Casa Albă vrea ca elevii să revină în bănci la toamnă şi a criticat recomandările experţilor medicali, care cereau măsuri de siguranţă sporite.

Asta, în condiţiile în care, la cel mai recent bilanţ, SUA şi-a depăşit propriul record şi a înregistrat peste 61.000 de noi cazuri de COVID-19 în doar 24 de ore.

În mai puţin de o lună, Statele Unite au înregistrat peste un milion de cazuri noi de COVID-19, iar media zilnică din ultima săptămână a depăşit 51.000 de infectări.

În unele state care se confruntă cu o explozie a cazurilor, cum e cazul Louisianei, au apărut primele spitale care nu mai au locuri la terapie intensivă.

În aceste circumstanţe, Casa Albă face planuri pentru redeschiderea şcolilor, din toamnă, conform anunțului vicepreședintelui Mike Pence.

Mike Pence, vicepreședinte SUA: „E timpul pentru copiii noştri să se întoarcă la şcoală.”

Betsy DeVos, secretar Educație: „(Şcolile, n.r.) trebuie să se deschidă în totalitate şi să fie complet operaţionale. Cum se va întâmpla asta, vor decide liderii din educaţie şi comunităţile.”

Cu puţin timp înainte de şedinţa de la departamentul american al Educaţiei, preşedintele Trump a postat mai multe mesaje pe twitter în care critica recomandările Centrului pentru Combaterea Bolilor, care propunea o deschidere etapizată a şcolilor, însoţită de măsuri stricte de igienă şi distanţare socială a elevilor. Trump a ameninţat chiar că va tăia fondurile şcolilor care nu-şi vor relua activitatea în toamnă.

Lily Eskelsen García, President, National Education Association: „Totul ar putea decurge rău. Aşa că, le cerem oamenilor să înceteze să mai urmeze sfaturile medicale ale lui Donald Trump şi ale (secretarului pentru Educaţie, n.r.) Betsy DeVos, şi să asculte asistentele medicale şcolare, să asculte ce spun experţii în boli infecţioase.”

Iar experţii, printre ei şi epidemiologul-şef de la Casa Albă, încă se străduiesc să-i convingă pe americani de importanţa purtării măştii - chiar dacă preşedintele Donald Trump refuză să apară în public cu mască.

Dr. Anthony Fauci: „Am aici o mască din material textil care, în mod cert, mă va proteja. Aşa că, dacă spui că nu contează dacă o porţi sau o dai jos, transmiţi un mesaj greşit şi confuz. Semnalul ar trebui să fie: poartă mască. Punct.”

Toate astea, în timp ce Statele Unite au depăşit pragul de trei milioane de cazuri confirmate şi cel puţin 24 de state au suspendat planurile de redeschidere sau chiar au reintrodus unele restricţii.

Ultimul bilanţ a marcat un nou record pentru americani: peste 61.000 de cazuri în 24 de ore, cea mai mare creştere de la începutul pandemiei.

Casa Albă rămâne, însă, optimistă. Vicepreşedintele Mike Pence susţine că semnele sunt promiţătoare şi are încredere în viitor.

Mike Pence, vicepreședinte SUA: „Am oprit răspândirea virusului înainte, o putem face şi acum."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO