"Donald Trump e naiv daca declanseaza un razboi comercial." Amenintari fara precedent lansate din China catre Statele Unite

Ultima actualizare: 17-11-2016 00:30
sua - china

Presedintele Chinei a anuntat ca este gata pentru imbunatatirea relatiilor cu Statele Unite dupa alegerea lui Donald Trump, insa ziarele controlate de partidul comunist din China lanseaza amenintari dure.

Presedintele ales, Donald Trump ar fi "naiv" sa lanseze un razboi economic cu China, sustine un ziar controlat de partidul comunist, relateaza The Guardian.

In campanie, Donald Trump a acuzat de multe ori China de a fi "inamicul" Americii care ii "fura" locurile de munca din tara, de manipulare a monedei americane si a amenintat cu un razboi comercial impotriva celei de-a doua puteri mondiale. Totodata a promis ca va pedepsi Beijingul impunand o taxa de 45% pe produsele chinezesti importate de Statele Unite. In ianuarie, in timpul testului nuclear al Coreii de Nord, el a cerut Beijingului sa faca presiune asupra aliatului sau comunist. In caz contrar, "am face foarte dificile schimburile comerciale cu China", a avertizat el.

Intr-un articol publicat duminica, ziarul de stat, Global Times, ii transmite lui Donald Trump ca "face o grava eroare". "Daca Trump distruge relatile economice ale SUA cu China, industriile americane vor fi afectate. Va fi condamnat pentru nesabuinta, ignoranta si incompetenta sa. Orice masura fiscala va declansa o contramasura", sustine publicatia care ofera si exemple: "Inlocuim comenzile pentru avioane Boeing cu cele pentru Airbus. Industria auto americana si vanzarile de iPhone vor avea de suferit in China. Vom opri importurile de soia si porumb din SUA."

"Daca inrautateste lucrurile pentru China, nu-i va fi bine politic" concluzioneaza publicatia.

Preseditele chinez a avut insa o atitudine mai "diplomata". Xi Jinping si Trump au decis, in cadrul unei convorbiri telefonice duminica seara, sa se intalneasca in curand pentru a discuta despre relatiile dintre cele doua tari, a anuntat luni televiziunea de stat chineza.

Xi Jinping i-a spus lui Donald Trumpca cele doua tari "au nevoie de cooperare si pot coopera in multe domenii". "Xi Jinping si Donald Trump au fost de acord sa mentina contacte stranse, sa construiasca o relatie de lucru buna si sa se intalneasca in curand pentru a face schimb de opinii cu privire la dezvoltarea relatiilor bilaterale si a problemelor de interes comun", precizeaza sursa citata.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO