Primul ordin semnat de Donald Trump in primele ore ca presedinte al SUA. "America va fi pe primul loc"


Ultimul update: Marti 24 Ianuarie 2017 07:07
Data publicarii: Sambata 21 Ianuarie 2017 13:12
Categorie: Stiri externe

Donald Trump s-a apucat inca din primele ore ca presedinte sa schimbe mostenirea predecesorului sau.

Primul lucru pe care l-a facut a fost sa semneze un ordin executiv care face trimitere la controversata Obamacare, legea asigurarilor de sanatate, si sa scoata de pe site-ul oficial al Casei Albe pagina dedicata minoritatilor sexuale. Tot vineri doi membri ai viitorului sau cabinet, secretarul apararii si cel al securitatii interne, au primit aprobarea Senatului si au depus juramantul. 

Donald Trump a semnat primele acte in calitate de sef al statului, la scurt timp dupa ce a depus juramantul. Este vorba de doua ordine executive, unul care instituie Ziua Patriotismului si altul care prevede masuri de protectie pentru cei care platesc prea mult pentru asigurarile de sanatate, cumparate in baza Obamacare, legea de marca a precedesorului sau.

Analistii se asteapta ca Trump sa foloseasca intensiv ordinele executive pentru a-si promova politicile din agenda lui de guvernare, inainte sa treaca la munca istovitoare de a trece legislatia prin Congres.

Tot ieri, Trump a semnat un ordin care ii permite generalului James Mattis sa devina sef al Pentagonului, desi acesta parasise armata in urma cu mai putin de sapte ani. Conform legii, nu avea voie sa ocupe aceasta functie. Mattis a depus ieri juramantul de secretar al apararii.

Noua administratie a dat o noua infatisare si site-ului Casei Albe, de unde vizitatorii pot remarca absenta unor proiecte privind protectia mediului si minoritatile sexuale.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "De acum inainte, America va fi pe primul loc. Vom urma doua reguli simple: cumparati produse americane si angajati americani."

Donald Trump a atras atentia inca din discursul inaugural ca isi va pune in aplicare cu viteza si indrazneala planurile din campanie.

Jurnalistii americani au remarcat ca discursul lui Trump a durat 16 minute, mult mai putin decat cele ale predecesorilor lui, ca au lipsit persoanele de culoare din tribuna, dar si ca numarul americanilor care au asistat in ploaia inghetata, la ceremonia de investitura, in fatza Capitoliului, a fost mai mic decat, de pilda, la investirea lui Obama.

Dintre personajele importante ale momentului, s-au remarcat George W. Bush, foarte preocupat de pelerina sa, care i-a cam dat batai de cap.

Nu a trecut neobservat nici Rick Perry, propus secretarul american al Energiei, care mesteca guma in spatele lui Donald Trump si, din cand in cand, facea baloane.

Internautii nu au scapat din vedere nici grimasele fostei prime doamne, Michelle Obama, atunci cand asculta discursul noului presedinte - un discurs plin de critici la adresa administratiei Obama.

 

Trump i-a adus un omagiu lui Hillary Clinton in Congresul american:
VIDEO PROTVPLUS.RO