Doi jihadisti capturati in Austria au spus ca au primit instructiuni sa atace Franta: "Li s-a promis ca vor merge in paradis"

Dată publicare: 24-05-2016 18:03
Dată actualizare: 27-05-2016 07:11


Adel Haddadi / Muhammad Usman

Doi jihadisti capturati in Austria in luna decembrie a anului trecut au marturisit in cursul anchetelor ca au primit instructiuni sa atace Franta, relateaza News.ro, citand Le Parisien si Washington Post.

Anchetatorii i-au identificat in cele din urma pe cei doi, care au mintit in legatura cu numele lor. Primul este un pakistanez de 22 de ani, Muhammad Usman, care figureaza in baza de date a serviciilor de informatii externe ca fabricant de bombe pentru doua grupari pakistaneze apropiate al-Qaida, Lashkar-e-Jhangvi si Lashkar-e-Toiba. Cel de-al doilea este Adel Haddadi, un Algerian de 28 de ani care s-a alaturat in februarie 2015 organizatiei teroriste Statul Islamic.

Cei doi au plecat din Siria impreuna cu doi irakieni care s-au aruncat in aer la Stade de France si sunt, la randul lor, suspectati de legaturi cu atentatele din 13 noiembrie, de la Paris. Anchetatorii au reusit, in urma interogatoriilor, sa stabileasca exact ce au facut cei doi de cand au plecat din Siria si pana cand au ajuns in Austria. Potrivit autoritatilor, periplul celor doi a inceput la Raqqa, in septembrie 2015. Usman si Haddadi s-au intalnit intr-o locuinta conspirativa cu cei doi irakieni care s-au aruncat in aer doua luni mai tarziu la Stade de France. Ei au primit ordin sa plece din asa-numitul “Califat”. “Trebuie sa mergeti in Franta pentru a ucide si a muri ca martiri”, le-a spus un inalt oficial din ISIS. “Au fost fericiti si onorati sa fie alesi”, a explicat un oficial din serviciile europene de securitate, citat de Washington Post. “Li s-a promis ca vor merge in paradis”, a adaugat el.

Inainte de a pleca, ei au fost ajutati de un anume “Abu Ahmad”, care i-a ajutat sa isi faca planurile si le-a dat un telefon mobil in care erau trecute deja numerele de care urmau sa aiba nevoie. Jihadistii au plecat apoi la Alep, tot in Siria, dupa care au traversat frontiera turco-siriana. Au trecut pe la Izmir,in Turcia, si au ajuns pe insula elena Lesbos, unde s-au alaturat fluxului de refugiati. Inarmati cu pasapoarte false puse la dispozitie de ISIS, cei doi irakieni au trecut de controale fara dificultate, dar Usman si Haddadi au fost demascati. “Usman nu vorbea bine araba, iar Haddadi nu stia aproape nimic despre presupusul sau oras natal, Alep, din Siria”, potrivit Washington Post. Ambii au fost arestati pentru posesie de pasapoarte false si au primit termen de 30 de zile sa paraseasca Grecia.

Ei au fost, insa, eliberati la 28 octombrie si au primit 2.000 de dolari de la ISIS, prin intermediul Western Union. Au reusit, apoi, sa intre in Macedonia, apoi in Serbia, Croatia si Slovenia. Au ajuns in Austria in luna noiembrie si au cerut azil la 4 decembrie. Sase zile mai tarziu, au fost arestati din nou intr-un centru de primire pentru refugiati de la Salzburg.

In cursul interogatoriului, declaratiile lor au fost initial de domeniul fantasticului, scrie Le Monde. Algerianul Haddadi a negat ca ar fi avut vreun contact in Europa, insa verificarea telefonului sau mobil a dovedit contrariul. Printre altele, politistii au gasit un apel catre un numar din Turcia, acelasi care era trecut pe o foaie de hartie mototolita, in buzunarul unuia dintre kamikaze de la Stade de France.

Serviciile de informatii l-au identificat, in cele din urma, pe proprietarul numarului de telefon: este vorba despre Abu Ahmad, cel care i-a ajutat pe jihadisti sa plece din Siria, scrie Le Parisien. Numarul de telefon a fost gasit si in memoria telefonului lui Omar D., un belgian de 35 de ani apropiat al lui Abdelhamid Abaaoud, arestat la Atena in 17 ianuarie 2015, in ancheta ce a permis dejucarea unui complot terorist in Belgia.
 

Anchetatorii nu au reusit sa afle inca daca Muhammad Usman si Adel Addadi ar fi trebuit sa se arunce in aer la 13 noiembrie, la Paris, sau ar fi trebuit sa formeze o alta celula care sa comita un alt atentat. “Sunt tristi pentru ca sunt inca in viata si pentru ca nu au murit la fel ca ceilalti, in Franta”, a declarat o sursa din serviciile europene de securitate.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO