Trei britanici sunt acuzați de separațiștii ruși din Ucraina că ar fi mercenari. Unul riscă pedeapsa cu moartea
Un tribunal separatist susținut de ruși din Donețk, în estul Ucrainei, a acuzat, luni, cinci cetățeni străini capturați în lupta cu forțele ucrainene de faptul că ar fi mercenari. Trei dintre ei riscă pedeapsa cu moartea.
Britanicul John Harding, croatul Vjekoslav Prebeg și cetățeanul suedez Mathias Gustafsson, care au fost capturați în și în jurul orașului-port Mariupol, riscă o posibilă condamnare la moarte în temeiul legilor autoproclamatei Republici Populare Donețk, a informat agenția de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin, potrivit Daily Mail.
Alți doi britanici, Dylan Healy și Andrew Hill, au fost, de asemenea, acuzați, dar nu riscă să fie executați.
Toți cei cinci acuzați au pledat nevinovați față de acuzații, a raportat TASS. Acesta l-a citat pe judecător spunând că procesul va fi reluat la începutul lunii octombrie.
Ca răspuns la acuzațiile aduse lui Prebeg, Ministerul croat de Externe a declarat: „Croația respinge rechizitoriul și nu îl consideră fondat și legal, deoarece se opune dreptului internațional și convențiilor internaționale privind tratamentul civililor deținuți și al prizonierilor de război.”
Imaginile care au apărut în urma procesului de luni i-au arătat pe cei cinci inculpați europeni și presupuși „mercenari” forțați să stea într-o celulă de metal în timp ce acuzațiile lor erau citite în fața instanței. Ei au fost apoi forțați să poarte o cagulă pe cap și au fost escortați din sala de judecată de paznici masivi, care purtau șepci cu steagul rus și infamul simbol Z, sinonim cu operațiunea de război al lui Putin în Ucraina.
Cea mai recentă rundă de procese vine după ce autoritățile de la Donețk au condamnat în iunie la moarte doi britanici - Shaun Pinner, 48 de ani, și Aiden Aslin, 28 de ani, și un cetățean marocan, capturați în lupta cu forțele ucrainene împotriva Rusiei, sub acuzația de tentativă de preluare forțată a puterii și sub acuzația că ar fi mercenari.
Guvernul Regatului Unit a insistat că hotărârea pronunțată asupra lui Pinner și Aslin nu are legitimitate și că cei doi ar trebui să fie tratați ca prizonieri de război.
„Curtea Supremă a RPD a pronunțat prima sentință pentru mercenari - britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Saadun Brahim au fost condamnați la moarte, transmite corespondentul RIA Novosti din sala de judecată”, a transmis RIA în aplicația de mesagerie Telegram, la vremea aceea.
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a catalogat condamnările la moarte drept o „hotărâre falsă”, în timp ce Downing Street a spus că este „profund îngrijorat” de evoluție.
Cei doi britanici s-au predat în aprilie în Mariupol, orașul-port sudic care a fost capturat de trupele ruse după un asediu brutal de câteva săptămâni, care aproape a ras orașul. Ulterior, aceștia au apărut la televiziunea rusă cerând lui Johnson să negocieze eliberarea.