Doi alpiniști au rămas blocați în vârful unei stânci de 60 de metri, după ce funiile lor s-au încurcat din cauza vântului

Aventura unor alpiniști se putea încheia tragic. Cei doi au rămas captivi în vârful unui turn masiv de piatră de 60 de metri după ce funiile lor s-au încâlcit din cauza rafalelor puternice de vânt.
Cei doi aventurieri „s-au agățat” de stâncă o noapte întreagă, în timp ce mai multe misiuni de salvare cu elicopterul și barca au eșuat în încercarea de a-i salva, scrie The Sun.
Căţărătorii urcaseră pe un pilon înalt și subțire numit „Totem Pole”, care se ridică din mare la Cap Hauy, pe insula australiană Tasmania.
Aventurierii au ajuns pe o mică platformă chiar sub vârful stâncii, cel mai înalt punct pe care se poate escalada. Vântul puternic le-a ”zguduit” echipamentul pe tot parcursul urcării, iar funiile lor s-au încurcat, lăsându-i blocați.
Die 65 Meter hohe Felsnadel „Totem Pole“ ist ein beliebtes Ausflugsziel für Kletterer – doch zwei Sportlern wäre die spektakuläre Felsformation beinahe zum Verhängnis geworden. https://t.co/9aZhfErkff pic.twitter.com/5xOHSxr3yR
— Kronen Zeitung (@krone_at) February 13, 2025
Realizând pericolul în care se află, cei doi au sunat la echipa de salvare montană din Tasmania.
„Căţărătorii au raportat că, din cauza vânturilor puternice, funiile lor s-au încâlcit și nu mai pot ajunge în siguranță la sol”, a precizat Constable Callum Herbert, un oficial al Poliției de Căutare și Salvare
Echipele de salvare au trimis un elicopter montan pentru a încerca o evacuare aeriană, dar rafalele puternice de vânt au făcut imposibilă intervenția.
„Tentativele inițiale de salvare cu elicopterul, prin desfășurarea unei echipe de salvare verticală, au fost abandonate din cauza vânturilor puternice”, a mai explicat Constable Callum.
Salvatorii au încercat apoi să ajungă la alpiniști cu o barcă a poliției, dar și această operațiune a fost abandonată din cauza valurilor periculoase din jurul stâncii.
Misiunea de salvare a ajuns în cele din urmă la cei doi după câteva ore, iar salvarea a fost efectuată pe întuneric, folosind doar lumini de lanternă.
Fiecare alpinist a fost securizat cu funii de salvare, mutat pe stâncile de pe uscat și tras în siguranță, reușind să ajungă pe pământ la răsăritul soarelui.
Singura modalitate de a coborî de pe pilon este printr-o manevră numită „traversare tiroleză”, unde alpiniștii se deplasează prin aer pe o funie fixată între două puncte.
Totem Pole este o provocare ce atrage alpiniști în Tasmania de zeci de ani.