Disperare la bordul navei cu migranți Open Arms. De ce ajutorul spaniol a fost refuzat

Dată publicare: 19-08-2019 07:20
Dată actualizare: 19-08-2019 20:32


Mai mulţi migranţi de pe nava umanitară care aşteaptă, de mai bine de două săptămâni, să i se permită intrarea într-un port italian au fost scoşi din apă, după ce au încercat, într-o tentativă disperată, să ajungă înot pe insula Lampedusa.

Guvernul spaniol s-a oferit să accepte ancorarea vasului într-un port din sud. Însă organizația umanitară care a închiriat vasul spune că ar fi un voiaj prea lung și riscant.

După 16 zile pe nava spaniolă umanitară, cel puţin patru migranţi şi-au pus veste de salvare şi au sărit în apă, într-o încercare disperată de a ajunge înot în insula italiană Lampedusa. Membri ai echipajului i-au adus înapoi pe vas, aproape cu forţa, și cu greu au reuşit să calmeze situaţia la bord.

Vasul, pe care se află 107 migranţi, salvaţi de lângă coasta libiană acum mai bine de două săptămâni, se află în apropiere de Lampedusa. Iar organizaţia umanitară care a închiriat vasul - Open Arms, adică Braţe deschise - a tot cerut, în zadar, permisiunea să ancoreze.

Și actorul Richard Gere a transmis un nou apel în care cere și altora să se implice și să ofere susținere - economică sau juridică - pentru migranți.

Ministrul de interne italian Matteo Salvini - cunoscut că se opune ferm primirii refugiaţilor în Italia - a rămas neînduplecat. Totuşi, sâmbătă, împotriva voinţei, dar la presiunile premierului italian, a acceptat ca 27 de minori să fie debarcaţi în Lampedusa.

Coordonatorul misiunii de salvare a avertizat că la bord există deja o urgenţă umanitara extremă.

Oscar Camps, fondator Open Arms: „Tot avertizăm de atâtea zile: oameni în apă, dispute violente, atacuri de anxietate, panică. De ce mai avem nevoie? Să moară oameni? Cei care n-au murit pe mare trebuie să moară aici, la bordul vasului Open Arms? De asta avem nevoie? Sper să se sesizeze niște procurori. Nu se mai poate! Nu se mai poate!”.

Mesajul disperat a primit un răspuns din Spania. Premierul a anunţat că guvernul său este gata să primească vasul, care ar putea să ancoreze într-un port din sud.

Totuşi, Open Arms a respins oferta.

Laura Lanuza, director de comunicare Open Arms: „Nu putem accepta să pornim acum spre portul spaniol. Nu putem risca siguranța acestor oameni. E nevoie să fie debarcați acum. Suntem în situație de urgență umanitară. Nu putem risca sănătatea și viața refugiaților salvați de pe mare, dar și a echipajului, cu încă șase zile de navigare, până în Spania”.

Până acum, România și alte cinci state europene s-au arătat dispuse să primească migranți de pe nava „Braţe deschise”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO