9.000 de oameni evacuați în Gran Canaria, din cauza incendiilor. 11 șosele au fost închise

Dată publicare: 19-08-2019 06:58
Dată actualizare: 19-08-2019 20:29


Incendiile sunt în continuare de nestăvilit în insulele Canare, unde 9.000 de oameni au fost evacuaţi din 20 de mici comunităţi.

Flăcările, care au reizbucnit sâmbătă, înaintează pe două fronturi, în zona montană din Gran Canaria. Ministerul de Externe de la Bucureşti recomandă cetățenilor români aflaţi în zonă să evite deplasările şi să respecte întocmai indicaţiile autorităţilor locale. MAE atrage, totodată, atenţia că 11 şosele au fost închise din cauza flăcărilor.

1.100 de pompieri și militari se luptă cu focul în centrul insulei Gran Canaria, sprijiniți din aer de avioane și elicoptere specializate. Dar misiunea lor pare imposibilă deocamdată, pentru că incendiul are de partea sa vântul puternic și uscăciunea.

Autoritățile locale au cerut ajutor de la guvernul federal spaniol. Deja peste 1.700 de hectare de vegetaţie au fost pârjolite, în apropierea oraşului Valleseco.

Autorităţile au evacuat un sit turistic şi un hotel de lux. Şi localnicii sunt exasperaţi după ce, în ultimele săptămâni, au trăit mereu sub ameninţarea flăcărilor.

„Mă sufocă frustrarea. E un deja-vu. Iar cei din Tejada se simt la fel, pentru că nici n-au apucat bine să se întoarcă la casele lor şi au fost nevoiţi să-şi evacueze iarăşi locuinţele. Îi primim aici cu braţele deschise”.

„E multă incertitudine, pentru că nu ştim dacă focul va ajunge şi la casele noastre”.

„Sunt cam speriat, pentru că focul a izbucnit în acealesi locuri ca şi data trecută. Ducem grija caselor şi a animelelor lăsate în urmă. Ne simţim neputincioşi”.

„E un sentiment groaznic. Va rămâne şi mai puţină vegetaţie. Asta e cea mai mare pierdere”.

Incendiile de vegetaţie sunt obişnuite în sudul Europei, în toiul verilor tot mai călduroase şi mai secetoase. În ultimii ani, însă, focurile s-au îndesit, iar gravitatea lor a sporit dramatic. Nu doar insula din largul Atlanticului, ci aproape jumătate din provinciile Spaniei sunt în alertă de incendii în această perioadă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO