Directorul serviciilor secrete SUA: Spionarea liderilor straini este un "principiu" al serviciilor
Cunoasterea intentiilor liderilor straini este un "principiu fundamental" pentru orice serviciu de informatii, a apreciat directorul comunitatii serviciilor de informatii din SUA, fara a evoca o eventuala interceptare a comunicatiilor Angelei Merkel.
"Timp de 50 de ani de cand lucrez in informatii, a cunoaste intentiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce incercam sa colectam si sa analizam", a recunoscut acesta in cadrul unei audieri in fata comisiei de Informatii din Camera Reprezentantilor.
Este vorba mai ales de "a determina daca ceea ce spun corespunde cu ceea ce se intampla. Este indispensabil pentru noi sa stim incotro merge tara, care le este politica, cum are consecinte asupra noastra intr-o intreaga serie de domenii", a explicat Clapper, care supervizeaza 16 agentii de informatii americane, printre care si NSA care se ocupa de interceptarea comunicatiilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dezvaluirea spionajului de amploare realizat de NSA in Europa a declansat un scandal diplomatic in capitalele europene, mai ales in Germania, unde dezvaluirile privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului au socat. Intrebat de un ales daca state "aliate" realizeaza sau au realizat activitati de spionaj la adresa Statelor Unite si a liderilor sai, James Clapper si directorul NSA, generalul Keith Alexander au raspuns afirmativ.
Ca raspuns la o alta intrebare, Clapper a lasat sa se inteleaga ca membrii delegatiei de europarlamentari aflati in vizita la Washington pentru a cere socoteala administratiei americane privind activitatile de spionaj in Uniunea Europeana ar putea sa nu cunoasca actiunile serviciilor de informatii ale propriilor state.
"Deseori oamenii politici, care au fost si care vor veni, nu sunt familiari cu modul exact in care operatiunile de informatii sunt executate. Si as adauga ca nu exista nicio alta tara in lume unde sa existe acelasi grad de supervizare a serviciilor de informatii ca a noastra", a declarat acesta in fata parlamentarilor care se ocupa de controlul comunitatii de informatii americane.