Din sala de clasa, pe linia de front. Sute de copii au fost rapiti si obligati sa devina soldati, in Sudanul de Sud

Ultima actualizare: 04-03-2015 07:01
Sudan

Sute de copii au fost rapiti dintr-un sat din Sudanul de Sud in urma cu doua saptamani de o grupare armata aliata Guvernului, care ii obliga sa devina soldati, a anuntat sambata UNICEF, relateaza Mediafax.

Sudanul de Sud este devastat de un razboi civil intre fortele loiale presedintelui Salva Kiir si rebelii condusi de fostul vicepresedinte Riek Machar. UNICEF acuza ambele tabere ca folosesc copii-soldati.

Agentia ONU sustine ca baietii au fost rapiti de Militia Shilluk, aflata sub controlul militiei Johnson Oloni, despre care Guvernul neaga ca i-ar fi aliata. Incidentul a avut loc intr-o zona bogata in petrol, cunoscuta sub numele de Wau Shilluk.

"Ne temem ca acesti copii vor merge din salile de clasa pe linia de front", a declarat reprezentantul UNICEF in Sudanul de Sud, Jonathan Veitch. Martorii oculari sustin ca au vazut copii in varsta de 12 ani purtand arme.

ONU crede ca 12.000 de copii au fost folositi ca soldati in Sudanul de Sud anul trecut. Aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost stramutate din cauza luptelor si 2,5 milioane se confrunta cu o lipsa acuta de alimente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO