Dezamăgire mare pentru pentru pro-europenii din R.Moldova. Opoziția face apel la proteste


Ultimul update: Luni 25 Februarie 2019 21:21
Data publicarii: Luni 25 Februarie 2019 19:02
Categorie: Stiri externe

Dezamăgire imensă pentru pro-europenii de dincolo de Prut. La alegerile legislative de duminică, socialiştii preşedintelui pro-rus, Igor Dodon, sunt primii clasaţi cu 31 de procente, urmaţi de alianţa ''ACUM'' cu puțin peste 26 la sută.

Pe locul al 3-lea sunt democrații aflați la putere, care au declarat deja că sunt gata să facă o alianța cu socialiștii. În Parlament a intrat şi partidul lui Ilan Şor, cel bănuit că a furat un miliard din sistemul bancar.

Socialiştii preşedintelui prorus Igor Dodon au câştigat peste o treime din voturi, dar nu vor putea guverna singuri. Plasaţi pe locul al treilea, democraţîi aflaţi la putere, şi conduşi de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, se arată dispuşi să facă alianţă cu socialiștii.

Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat: "Noi nu vom pune condiţii, dar nu vom accepta nici condiţionalităţi. Noi vrem să lucrăm pentru ţară."

Vlad Țurcanu, analist politic: ”Partidul Democrat și-a făcut jocul care îi permite să se situeze cu o majoritate confortabilă în parlament alături de partidele sateliți ai săi: socialiștii și partidului lui Ilan Șor.”

Blocul de centru-dreapta ''ACUM'', format din două partide favorabile aderării la NATO și Uniunea Europeană, s-a clasat pe locul al doilea.

Maia Sandu, copreşedinte ACUM: "Ceea ce vedem noi este o dovada clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul condus de Plahotniuc, Igor Dodon şi sateliţii lor, că Şor sunt responsabili pentru acest proces dramatic.”

Opoziția pro-europeană denunță fraude electorale masive, comise mai ales prin turism electoral. Pro-rușii de dincolo de Nistru au fost aduși cu autocarele la secții de votare de pe teritoriul republicii Moldova. Potrivit unor mărturii, miile de votanți plimbați în acest fel au primit câte 20 de dolari și indicații clare de vot.

Vlad Țurcanu, analist politic: ”De aici acest scor surprinzător de mic al opoziției pentru că în Moldova acea parte a societății care e pro Europa a fost mereu între 30-40 %. Acum va fi sub 25%.”.

În timp ce opoziția a lansat un apel pentru proteste de stradă, socialiștii și democrații au început deja negocierile pentru formarea Guvernului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO