Parada de Ziua Victoriei la Moscova cu 10.000 de soldati si peste 100 de vehicule militare. Discursul rostit de Putin

09-05-2017 09:39


O parada militara impresionanta, care marcheaza 72 de ani de la Al Doilea Razboi Mondial, a avut loc marti, de la ora 10.00, in Piata Rosie. La parada a asistat si Vladimir Putin.

Alaturi de liderul de la Moscova a asistat si seful statului moldovean, Igor Dodon.

La evenimentul de anul acesta au participat si 210 femei, dublu fata de 2016. De asemenea, Iunarmia (Armata tanara), o miscare patriotica militara pentru adolescenti cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, a fost inclusa pentru prima data in mars.

Miscarea a fost infiintata in 2015 de Ministerul Apararii, pentru a asigura o generatie de elevi bine informati si patrioti, scrie agentia de presa pro-Kremlin.

In prezent, Iunarmia are aproximativ 30.000 de membri. La categoria vehiculelor militare, o atentie deosebita a fost acordata sistemului de rachete antiaeriene cu raza scurta de actiune TOR-M2DT, precum si sistemului de rachete sol-aer Pantir-SA, ambele create pentru a opera in zona arctica. Vehiculele au fost vizibile datorita culorii lor gri deschis.

Varianta T-72B3M a tancului T-72 a fost prezenta, de asemenea, pentru prima data la defilare. Dat in folosinta in 2016, tancul ofera protectie superioara, un motor mai puternic si un nou sistem de control a focului.

Zecile de avioane care urmau sa survoleze Piata Rosie nu s-au ridicat de la sol din cauza vremii nefavorabile, care a persistat, desi autoritatile, au incercat sa imprastie norii cu echipamente costisitoare.

Discursul lui Putin

Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut tarilor occidentale sa adopte abordarea Moscovei in combaterea terorismului international, in discursul rostit la parada de Ziua Victoriei, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty. El a subliniat ca lipsa de unitate le-a permis fortelor lui Adolf Hitler sa ameninte lumea.

Adresandu-se multimii stranse in Piata Rosie, din Moscova, pentru parada impresionanta de 9 mai, Putin a spus ca Uniunea Sovietica merita majoritatea laudelor pentru infrangerea nazistilor, in 1945, si ca lipsa de securitate din lumea de astazi inseamna ca Rusia trebuie sa isi consolideze armata.

“Tragedia monstruoasa” a celui de-al Doilea Razboi Mondial nu a fost evitata “in primul rand pentru ca ideologia criminala a superioritatii rasiale a fost permisa, din cauza lipsei de unitate dintre tarile de la varful lumii”, a subliniat Putin in discurs. Germania nazista “a lansat cele mai puternice atacuri asupra Uniunii Sovietice (…), dar nu a existat, nu exista si nu va exista niciodata o putere care sa poata sa ne subjuge poporul”.

“Nu vom uita niciodata ca tatii, bunicii si stramosii nostri au reusit sa aduca libertatea Europei si pacea mult-asteptata pe planeta”, a insistat el, fara a mentiona contributiile SUA, Marii Britanii sau aliatilor occidentali in victoria asupra Germaniei.

“Viata cere ca fortele noastre armate sa fie consolidate si mai mult, pentru a putea rezista in fata terorismului, extremismului si neonazismului”, considera liderul de la Kremlin. “Fortele armate ale Federatiei Ruse pot rezista oricarei provocari – dar pentru a lupta impotriva terorismului, este nevoie de consolidarea intregii comunitati internationale”, sustine el.

Putin, care conduce tara – ca presedinte sau premier – din 1999, a acuzat frecvent Statele Unite si alte tari occidentale ca aplica standarde duble in eforturile lor de a combate terorismul si, in unele cazuri, chiar ca au colaborat cu militanti pentru a slabi Rusia. Statele Unite si alte Guvern neaga vehement aceste acuzatii.

Parada din Piata Rosie, la care au luat parte peste 10.000 de soldati si peste 100 de vehicule militare, a fost punctul central al ceremoniilor organizate marti in toata tara.

Zecile de avioane care urmau sa survoleze piata de langa Kremlin nu s-au ridicat, insa, de la sol, din cauza vremii nefavorabile, care a persistat, desi autoritatile au incercat sa disperseze norii cu echipamente costisitoare.

Potrivit estimarilor, 27 de milioane de soldati si cetateni sovietici au fost ucisi in al Doilea Rzaboi Mondial, iar infrangerea nazistilor, in 1945, este un motiv de mandrie enorma pentru milioane de oameni din Rusia, unde putine familii au ramas neafectate de razboi.

Putin foloseste, in mod traditional, discursurile de Ziua Victoriei pentru a pleda pentru unitate in Rusia si pentru o cooperare mai stransa impotriva terorismului, de multe ori criticand mai voalat sau mai direct Occidentul.

Criticii Kremlinului spun ca Guvernul lui Putin foloseste ceremoniile pentru a incerca sa alimenteze nationalismul si sa transmita semnale geopolitice, dar nu acorda atentie prea mare nevoilor veteranilor in varsta.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO